Akiktől 235 milliárdot vár az adóhivatal

2011.07.28. 13:01 Módosítva: 2011.07.28. 13:13
Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az általa nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók, illetve a 100 millió forintnál többel tartozó vállalkozások listáját. Alsó hangon 235 milliárd forint az összesített követelés.

A június 30-ai állapotot tükröző szégyenfalon 3473 magánszemély és 2015 nem magánszemély neve szerepel. Előbbi bő kétszázas növekedést mutat az első negyedévhez képest. Ami a nem magánszemélyek listáját illeti, a többség felszámolás illetve végelszámolás alatt van: mindössze 331-en nem tartoznak ebbe a körbe. Két település is jókora összeggel tartozik: Alsóvadász polgármesteri hivatala és Nick önkormányzata megtalálható a listán, írja a Napi Gazdaság.

A felsorolást böngészve olyan nevekre bukkanhatunk, mint a felszámolás alatt lévő CBA-Fema Kft., a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány, a budapesti ingatlanprojektjeiről ismert, izraeli hátterű SL Grouphoz köthető SL Group Management Kft. és SL Properties Kft., a szintén ingatlanüzletben utazó, felszámolás alatt lévő Airport City Plaza Ingatlanforgalmazó Kft.

Szintén szerepel a listán több Bábolna- és Ganz-cég, a felszámolás alatt lévő Hospinvest, a Szobi Szörp, a Zala Bútorgyár.  A nomen est omen elv sem mindig jön be - legalábbis az adóhivatal szempontjából -, hiszen a nagy adósok között szerepel a felszámolás alatt lévő Sikerkovács.hu Kft. és a Dali-Bombasiker Kft. is.

Cégtemetők viszik a pénzt

A listáról ezúttal sem maradhattak le a jól ismert tatabányai cégtemetőhöz köthető, bedőlésre ítélt vállalkozások. Az egytől-egyig a Komáromi út 31. szám alatt "működő", felszámolás alatt álló cégek között olyan beszédes illetve furcsa neveket találni, mint a Hasitasi Hatos Kft., Mecsboksz 100806 ASZREP Kft., Mecsboksz 100812 DOOWREKÓP Kft., Rapidend Egy Válságban Lévő Kft., Sokasara Szaturnusz Kft., Bedőlt 100306 Kft., Forsiets Pácban Lévő Kft., Bedőlt Office Válságban Lévő Kft., Búgócsiga 100429 DRAUGYREG Kft.

Az adófizetők és a költségvetés számára rossz hír, hogy bár minden hatóság, bíróság, nyomozati szerv tisztában van azzal, kik miért és hogyan gyártják az úgynevezett cégtemetőket, a jogszabályok pillanatnyi állása szerint senki nem tud tenni semmit: sem a cégbíróság, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, sem pedig a rendőrség.

Győzike és Pa-Dö-Dö

Szinte már bérelt helye van a tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján Gáspár Győzőnek és feleségének, Gáspárné Balla Beátának is, akiknek az első negyedévben még sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról. Továbbra is megtalálható a felsorolásban a Pa-Dö-Dö énekesnője, Lang Györgyi, ahogyan a rendőrség által korábban körözött, azóta elfogott milliárdos Földesi-Szabó László szintén szerepel a listán. Minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk.

Pontos összegeket ezeknél a listáknál nem közöl az adóhatóság, mivel a hatályos jogszabályok szerint kizárólag az adósok nevét, székhelyét/lakcímét és adóazonosítóját lehet közzétenni - 32 magánszemélynek lakcíme sincs. Ha minden magánszemély csak 10 millió forinttal tartozna, a vállalkozások pedig egyenként 100 millióval lógnának, akkor is mintegy 235 milliárd forint hiányozna az államkasszából. Miután vélhetően ennél nagyobb az átlagos tartozás, a NAV összesen további további tízmilliárdokra is vadászhat.