Továbbra is Siófok a legnépszerűbb

2011.07.28. 15:45
Bár néhány éve a Balaton-felvidék ingatlanpiaci reneszánszának vagyunk tanúi, a tó közvetlen közelségére vágyók még mindig a fővárosból leggyorsabban elérhető Siófokot és környékét keresik, derül ki az OTP Értéktérképéből, amely országos szinten is kiemelkedő forgalmat mutat a térségben; mindemellett továbbra is Siófok a lakásépítők és új lakást vásárlók első számú célpontja.

Nagy különbségeket mutat a nyolc balatoni, tóval határos kistérség ingatlanáraiban az OTP Jelzálogbank körképe. Míg a marcali kistérségben 100 ezer Ft/m2 alatti volt az átlag 2010-ben, Balatonföldváron bőven 300 ezer Ft felett alakult a fajlagos átlagár, derül ki az adóhivatal adatainak feldolgozásából.

A tapolcai kistérség kiterjedt aprófalvas körzetének köszönhetően alig 110 ezer forint feletti átlaggal jellemezhető, a mutató a keszthelyi kistérségben sem éri el a 160 ezer Ft-ot. A balatonalmádi, fonyódi és balatonfüredi kistérségek átlagára 200-240 ezer Ft/m2 között, míg a siófoki térségé 270 ezer Ft felett alakul.

Érdekesebb adat, és mutatja a válsággal szembeni ellenállást az átlagárak 2008-2010 közötti változása. A legnagyobb, 25 százalék feletti visszaesés a fonyódi és marcali kistérségben következett be. Mérsékelten, 1-7 százalék között csökkent az átlagár a balatonalmádi, tapolcai és keszthelyi kistérségekben. Ugyanakkor, a siófoki és balatonfüredi kistérségben az árak a válságban is 7-12 százalékkal, illetve a balatonföldvári térségben 15 százalékot meghaladóan növekedtek.

Marcaliban áll, Siófokon élénk a piac

Egy másik, az ingatlanpiacot jól jellemző mutató a forgalom alakulása. „A mintegy 350 lakóingatlan adásvételből közel 300 Siófokon történt. Élénk képet mutat emellett a Balaton nyugati medencéjének központja, a keszthelyi kistérség, 220-as forgalommal. A másik véglet a siófokival szomszédos balatonföldvári kistérség alig 50 tranzakcióval. A tapolcai, fonyódi és balatonfüredi kistérségben tavaly 110-130 közötti ingatlan cserélt gazdát, és az adásvételek nagyobb része ugyancsak a tóparti településeken realizálódott.” – ismerteti az OTP Értéktérkép adatait Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az ár és a forgalom elmúlt két évben mért változása alapján a siófoki kistérség egyértelműen a válság nyertesének tekinthető, csakúgy, mint a keszthelyi és a balatonföldvári. Érdekes a balatonfüredi kistérség helyzete, ahol a jelentősen csökkenő forgalom növekvő árakkal párosul; valószínűleg itt egyre inkább csak a jó minőségű és adottságú, így drágább ingatlanokra van kereslet.

Csak a déli parton épül vízparti új lakás

Budapest közelsége, az országban elsőként megépült autópálya, illetve a hosszú part menti sáv már évtizedek óta vonzza az ingatlanfejlesztőket Siófokra. A kétezres évek második felében egyértelműen a tóparti lakásépítők fókuszában volt a 25 ezer fős város, és jelenleg is ide és a szomszédos településekre korlátozódik a part menti lakásépítés. Az OTP elemzésében 28, jelenleg értékesítés alatt álló tóparti, sok esetben saját stranddal rendelkező társasházi beruházást szerepel, amelyek mindegyike a Balatonfenyves-Siófok szakaszon épül, ebből 16 Siófokon. Egy-két kivételtől eltekintve ezek mind kis lakásszámú, általában 20-30 lakásos házak, amelyek gyakran több ütemű beruházás keretében épülnek.

Az árak igen széles skálán, 350 és 650 ezer Ft/m2 között alakulnak. „A tóra néző és a balatoni panoráma nélküli lakások ára között akár 20 százalék különbség is lehet. Külön építészeti kihívást jelent úgy megtervezni egy beruházást, hogy az épületek elhelyezése, tájolása, és a lakások optimális kialakítása eredőjeként minden ingatlan panorámás legyen” – teszi hozzá Ádány Tamás OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. 

A vízparton potenciálisan beépíthető telek alig maradt, és a parti sáv közelmúltban szigorodó beépítési előírásai (7 méteres sávot szabadon kell hagyni közös használatra) jelentősen növelik a már megépült, tóparti, vízre panorámás ingatlanok értékét.