Továbbra is eladósodunk, de már forintban

2011.07.29. 11:42

Az idén júniusban a háztartások az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A háztartások hitelállománya 21,9 milliárd forinttal mérséklődött, ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya 38,8 milliárd forinttal csökkent. Június végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 939,5 milliárddal több hitelük volt, mint amennyi betétjük.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya júniusban 81,1 milliárd forinttal, míg devizahiteleinek állománya 4,8 milliárd forinttal mérséklődött. Összességében a hitelállományuk 87,3 milliárd forinttal csökkent.

Júniusban a háztartások által felvett új lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói kisebb mértékben csökkentek. A  lakáscélú forinthitel szerződések teljes hitelköltség mutatója (THM) november óta először júniusban csökkent 10,46 százalékra csökkent a májusi 10,56 százalékról. A THM a 2010 novemberi 9,7 százalékról folyamatosan emelkedett májusig. A lakáscélú forinthitelek havi szerződésállománya január óta folyamatosan emelkedik: a januári 11,4 milliárd forintról júniusra 19,8 milliárd forintra emelkedett.