253 forintnál járt a frank

2011.08.02. 23:41 Módosítva: 2011.08.03. 09:33
Előzmény (1)
Kedd éjjel, csekély forgalmú kereskedésben ugyan, de tartósan 250 forint fölé erősödött a svájci frank árfolyama. Szűk egy hét alatt 20 forintot drágult a frank, és a kedvezőtlen befektetői hangulatban, részint már pszichológiai hatások miatt is, tovább emelkedhet az ára. A frank más devizákkal szemben is folyamatosan dönt rekordokat, de a forintban számított drágulásába szerdára már belejátszott a forint/euró árfolyam elmozdulása is: a forint kedden is valamivel rosszabbul teljesített, mint a régiós devizák, szerda reggelre pedig 273 forintra kúszott fel az euró ára, 24 óra alatt közel négy forintot drágult. Szerda reggel lépett a svájci jegybank
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Éjjel tizenegy körül lélektani szempontból fontos szintet lépett át a frank: az ára 250 forint fölé emelkedett a Buda-Cash adatai szerint. Bár ilyenkor csekély forgalomban zajlik a kereskedés a devizapiacokon, a 250-es szint áttörése nem egyetlen vagy néhány kötés következménye.

    Az árfolyam ugyanis tartósan 250 fölött maradt, sőt az éjjel elért 250,86 forintos rekordot a reggeli kereskedésben ismét túlszárnyalta a frank. Fél kilenc után nem sokkal már 252,94 forint volt az új történelmi csúcs. Szerda reggel már egyértelműen a forint gyengült, ugyanis a frank-euró árfolyam érdemben nem változott, viszont csaknem 273 forintra drágult az euró.

    Innen viszont némileg korrigált az árfolyam, a frank ára visszament 247 forint alá. Ez annak köszönhető, hogy szerda reggel lépett a svájci jegybank, úgynevezett szóbeli intervencióval gyengítve a frankot. A Svájci Nemzeti Bank ugyanis 0-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0-0,75 százalékról. A bank azt is közölte, hogy rendkívül túlértékeltnek tekinti a frankot. A döntés hatására az euró frank árfolyama a történelmi mélypont 1,0796 frankról 1,0949 frankra emelkedett, míg a dollárral szembeni árfolyama 0,7628-ról 0,7708-ra változott, közölte az MTI.

    Pokoli napok

    A frank legújabb elképesztő erősödése egy hete kezdődött. Múlt szerdán reggel még 230 forint környékén volt az árfolyam, majd pénteken 239 forint fölött döntött történelmi csúcsot. A hétvége némi enyhülést hozott, így hétfő reggel ismét a 233-234 forintos sávban mozgott a frank, hogy aztán bő másfél nap alatt több mint 16 forintot drágulva áttörje a 250-es értéket is. Ez a szint már meghaladja az MNB tavaly készített stressztesztjében szereplő értéket, a jegybank ugyanis ez év végére a legrosszabb forgatókönyvvel számolva is csak 245 forintos frankot várt (és 2012 végére 257-eset).

    A frank az egy héttel ezelőtti áránál 8,7 százalékkal drágább, az igazán elképesztő erősödést azonban az elmúlt két nap hozta. Hétfő reggel óta több mint 7 százalékot emelkedett az árfolyama – vagyis két nap alatt ekkora veszteséget szenvedtek el a devizahitelesek (már persze azok, akiknek ezekben a napokban kell törleszteniük).

    Alpesi bivaly

    Az újabb és újabb történelmi csúcsok hátterében elsősorban nem a forint gyengülése, hanem a frank minden devizával szembeni döbbenetes erősödése áll. Az egy hónapja még 1,2-es szint fölött lévő frank-euró árfolyam kedd reggel ment először az 1,1-es szint alá – vagyis ma fordult először elő, hogy kevesebb, mint 1,1 frankot kelljen adni 1 euróért –, mostanra azonban már elérte az 1,08-as rekordszintet, vagyis az euró is 2 százalékkal értékelődött le a frankhoz képest bő 12 óra alatt. A frank-dollár árfolyam 0,7612-re süllyedt, vagyis 100 dollár már csak 76,12 frankba kerül; ez az érték a múlt hét végén még 0,8 fölött volt.

    CHF/EUR HUF/EUR HUF/CHF

    Tény ugyanakkor, hogy kedden a forint nemcsak a frankhoz, hanem az euróhoz képest is gyengült, méghozzá nagyobb mértékben, mint a térségi devizák. A cseh korona napi leértékelődése az euróval szemben az esti órákban 0,55 százalékos volt, a zlotyé 0,74 százalékos, a forint árfolyamvesztesége viszont ekkor meghaladta az 1,1 százalékot. Mindez azt jelentette, hogy az esti órákban az euró ára 271,5 forint környékén volt.

    Ez a gyengülés szerda reggel folytatódott 273,03 forintra, és szintén a koronától és a zlotytól elszakadva. A forint ugyanis éjfél óta több mint 0,7 százalékkal értékelődött le az euróhoz képest, míg a két másik közép-európai deviza csak 0,3-0,4 százalékkal.

    Most Amerikából jön a baj

    Hogy milyen nemzetközi piaci fejlemények állnak az elképesztő frankerősödés mögött? Már délelőtt látszott, hogy az amerikai adósságplafon felemelése csak rövid ideig tartó enyhülést hozott: a tőzsdei lejtmenet rövid szünet után a kora délutáni órákban folytatódott, a nyugat-európai tőzsdék 1,5-2 százalék körüli mínuszban zártak és az amerikai tőzsdenyitás sem sikerült fényesen. A kereskedés kezdetén 1-1,5 százalék közötti mínuszok zárásra megduplázódtak. A 30 vezető iparvállalat indexe, a DIJA 2,19 százalékos mínuszban fejezte be a napot, az S&P 500-as mutató 2,56 százalékkal, a technológiai részvények mutatója, a Nasdaq Composite 2,75 százalékkal csökkent.

    A meredek zuhanás mögött elsősorban a romló világgazdasági növekedési kilátások állnak. Az adósságplafonnal egy időben ugyanis az amerikai Kongresszus egy 2000 milliárd dollárt meghaladó kiigazítást is megszavazott, ami a piaci elemzők szerint derékba törheti az egyébként is lassuló amerikai kilábalást. Bár a kiadáscsökkentésre épülő csomag valódi hatása csak a jövő novemberi amerikai elnökválasztás után, a 2013-as költségvetési évtől érezteti majd igazán a hatását, úgy fest, a piacok most jó előre beárazzák a gazdaság lassulását.

    Nincs megnyugvás

    Ezzel együtt a tervezett kiigazítás jócskán elmarad a piacok által várt 3-4000, vagy akár 5000 milliárd dolláros szinttől, egyes elemzők szerint a bejelentés az adósságválságot nem fogja megoldani, inkább csak mélyíti a bajt. A bejelentés a hitelminősítőket sem nyugtatta meg, továbbra is napirenden van az USA adósosztályzatának lerontása a legjobb befektetéseknek járó AAA-s szintről az egyébként még mindig előkelő AA-s szintre.

    A hangulat romlásában az is közrejátszott, hogy júniusban 0,2 százalékkal csökkentek a személyes kiadások az Egyesült Államokban, míg az elemzők stagnálással számoltak – írja a Portfolio.hu. Ez meredek csökkenést jelent, aminek következménye pedig a gazdasági növekedés még gyorsabb csökkenése lehet. Mindezeknek együttesen olyan negatív lélektani hatása van, ami azt vetíti előre, hogy a helyzet nem fog érdemben változni a közeljövőben.