Ezt a frankot még bírja a bankrendszer

2011.08.02. 17:21 Módosítva: 2011.08.02. 20:52

Az extrém svájci frank erősödés miatt térdre kényszerülő háztartások a bankrendszer stabilitását is veszélyeztetik - elméletileg. Közvetlen veszélyről most mégsincs szó. A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a bankok még a 257 forintos svájci frank miatti veszteségeket is képesek lennének kezelni. Az erősen stabilizálódó frank mellett ráadásul a vártnál többen élnének az árfolyamrögzítés lehetőségével, ez szintén csökkentheti a devizamozgások azonnali negatív hatását.

Az erős svájci frank ellenére is jó darabig bírja még a strapát a hazai bankszektor. A baj elméletileg abból fakadhatna, ha a frank árfolyama tartósan a 240 forintos szint fölött ragad. Ez a már most is kifeszített háztartási költségvetéseket nagyon megviseli, a bajok – a törlesztési gondok –  pedig a bankrendszer szintjén adódhatnak össze.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint azonban továbbra is érvényes az áprilisban végzett terheléspróbákból levont következtetés, amely szerint a magyarországi bankok elviselik a svájci frank meredek erősödésének sokkszerű hatását - közölte az MNB az Indexel.

Az MNB áprilisban stressztesztet végzett, amelyben a jóval erősebb frankárfolyammal számolt. A banki terheléspróba azt a helyzetet modellezte, hogy a frank árfolyama 2011 végére 245 forintra, 2012 végére pedig 257 forintra emelkedik. "A teszt eredményei rámutattak arra, hogy a (magyar) bankszektor még az ilyen szélsőséges árfolyamszintekből adódó veszteségeket is elviselné. Másként fogalmazva; megfelelő tőkével és likviditással rendelkezik ahhoz, hogy szélsőségesen erős terhelés alatt is megtartsa rugalmasságát " Simor András jegybankelnök szerint (pdf) ez annak köszönhető, hogy a válság után a bankok hathatós intézkedéseket tettek mind a likviditási helyzetük, mind pedig a tőkehelyzetük javítása érdekében.

Bár a stresszteszt a legrosszabb forgatókönyvben is "csak" 257 forintos árfolyammal kalkulált, tehát nem vizsgálták, hogy még erősebb frank mellett mi történne a banki stabilitással, azonban más negatív körülményeket figyelembe vettek a számításnál, például a GDP esetleges visszaesését. Ez azt jelenti, hogy a 257-es szintet még a GDP visszaesése, ennek következtében a megugró munkanélküliség mellett is különösebb megrázkódtatás nélkül vészelné át a szektor. Ha a nemzetközi adósságválságnak nem lesz ilyen drasztikus hatása a reálgazdaság teljesítményére, akkor feltehetően a 257 fölötti tartományban is jó darabig állná a sarat a szektor.