A forint is megrogyott

2011.08.03. 10:01
Az elmúlt napok erős frankárfolyama nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a frank minden devizával szemben erősödött, ahogy a bizonytalanságot kerülő befektetők oda menekítették a pénzüket. Kedden azonban a forint is gyengülni kezdett, szerda reggel az euró árfolyama 273 forint fölött is járt. A magas frank kitettség miatt sérülékenyebbek vagyunk, mint a régió többi állama. A tőzsdék is esnek.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Szerda reggel végre jött egy jó hír a frankhiteleseknek: a svájci jegybank bejelentette, hogy 0,00-0,25 százalékra csökkentette a kamatcélját az eddigi 0,00-0,75 százalékról. A sokak által várt lépés hatására gyengülni kezdett a frank, egy órán belül 253 forint környékéről 246 forint alá csökkent az árfolyama. A döntés hatására az euró frank árfolyama is emelkedett, a történelmi mélypont 1,0796 frankról 1,0949.

    Ugyanakkor elindult az elmúlt nap folyamán egy új, ijesztő trend: az eddig stabil forint gyengülni kezdett az euróval szemben, szerda reggel 273 forint fölött is járt az árfolyam (bár később a svájci események hatására 272 alá süllyedt). Míg a lengyel zloty árfolyama hajszálnyit még erősödött is, a cseh korona pedig csak 0,15 százalékot gyengült, addig a forint majdnem fél százalékot vesztett az értékéből az euróval szemben a tegnapi zárás óta.

    "Általános trend, hogy meggyengültek a régiós devizák, de a forint gyengült a legnagyobb mértékben. Ennek az lehet az oka, hogy a magyar gazdaság a legsérülékenyebb, már csak azért is, mert nagyon magas a svájci frank kitettség a bankrendszerben" - mondja Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. "A piacokat nyugtató válaszlépésként értelmezhető az MNB bejelentése, hogy a stressztesztje szerint 257 forintos frankárfolyam mellett is stabil a magyar bankrendszer" - tette hozzá.

    A tőzsdék is gyengüléssel nyitottak: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 383,43 pontos csökkenéssel, 20.427,88 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,84 százalékkal gyengült - írja az MTI.

    A fő nyugat-európai értéktőzsdék is meredek lejtőn kezdtek szerdán. Az MTI szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 az előrejelzéseket meghaladó 1,47 százalékos mínuszban, a frankfurti DAX-30 az előrejelzésektől elmaradó 1,27 százalékos veszteségben, a párizsi CAC-40 1,44 százalékos visszaesésben volt nyitás után a keddi záróhoz képest.