Minket sem kerül el a lassulás

2011.08.04. 15:45

Kedvezőtlen változások előtt áll a hazai feldolgozóipar. Az eurózóna feldolgozóipari termelésének lassulása már látszik, ezt kis késéssel a magyar is követi, írja elemzésében a Kopint Tárki konjunktúrakutató.

Januárban még kiemelkedő adatokat produkált a gépipar és a járműipar is, ám ezt a második negyedévben stagnálás váltotta fel. A makro adatokból már látszanak a feldolgozóipar termelés globális lassulás jelei, ami a tavalyi alacsony bázis miatt idén még nem, de feltételezhetően jövőre már a számokban is megmutatkozik.

Bár a vállalatok alapvetően nem rendelkeznek rossz fundamentumokkal, kilátásaikat egyre inkább kedvezőtlen helyzetbe hozza az európai adósságválságtól való növekvő félelem, ami instabillá teszi a forintot, emeli a finanszírozási költségeket és csökkenti a rendelésállományt.

Ennek eredménye, hogy újra a válságközeli szinteken van a bizonytalan gazdasági környezetre panaszkodók aránya, és emelkedik a finanszírozási problémákkal küzdők részaránya is. Némi ellensúlyt jelent, hogy hazai piacra termelő kisvállalkozások a belső fogyasztás bővülését várják, ezért kedvezőbbé váltak kilátásaik, ezzel egy időben azonban romlottak az exportőrök rendelésállományát és értékesítési kilátásait mérő mutatók.

Idén először fordult elő, hogy a lassulás jeleit tapasztaljuk az eddig jó helyzetben lévő vállalatokon. A saját helyzetüket jelenleg jónak ítélő menedzserek közül van olyan, aki kedvezőtlen fordulatot jelez előre és csökkent azok aránya, akik jelenlegi helyzetüket rossznak ítélik, de bíznak a javulásban.

Ami a foglalkoztatást illeti, a kilátások megfelelnek a várakozásoknak. A korábbi bővítési hullám a következő félévben alábbhagy, és egyértelműen negatívak a kilátások az év hátralévő részére.