Pánik a tőzsdén és a forintpiacon

2011.08.09. 10:41 Módosítva: 2011.08.09. 12:42
A hétfői amerikai pánikhangulat Budapestet is elérte. Kedd délelőtt újabb történelmi csúcsokra, egészen 264,01 forintra drágult a svájci frank, kétéves mélypontjára esett a BUX és az OTP, több mint 7 százalékos mínuszig zuhant a Mol. Az euró 278 forint fölött van, így a frankrekordot részben már a forint gyengülése is táplálja. A világ vezetői részvényindexei majdnem egyéves mélyponton vannak. Az elemző szerint nem tudni, mikor és milyen árfolyamon lehet vége a frankerősödésnek.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Bár kedden nagy meglepetésre pluszban nyitott a pesti tőzsde részvényindexe, a BUX másfél órával a kereskedés kezdete után már hatalmas mínuszban volt. Az esés nyitás után fél órával kezdődött, de tíz óra körül felgyorsult, így tizenegyre 18 000 pontig zuhant az index.

     

    Ezzel lényegében kétéves mélypontra zuhant a pesti tőzsde, utoljára 2009. augusztus 19-én volt ennél alacsonyabban, 17 866 ponton a napi minimum. A napi csúcsához képest csaknem 1400 pontot esett az index, a nyitás után nem sokkal még 19 384 ponton állt a BUX. Napi mélypontján az előző napi záráshoz képest több mint 1050 pontot esett a részvényindex, ami 5,5 százalékos mínuszt jelentett.

    A tőzsdével együtt ismét gyengülni kezdett a forint is. A 260 forintot hajnalban átlépő frank délelőtt újabb rekordokra drágult. Tizenegy körül lépte át a 262 forintos szintet, majd perceken 264 forint környékére nőtt, az új csúcs 264,01 forint. Ez több mint 2 százalékos forintgyengülés, ami részben magyarázható a frank/euró árfolyamváltozással.

    Rendkívül sérülékenyek vagyunk

    Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a válság valóban W-alakú, és hamarosan ránk köszönt a második szára, vélte Török Zoltán a Raiffeisen makroelemzője. Szerinte nem látni, hogy hol áll meg a frank mostani erősödése, már nem kell messze mennie ahhoz, hogy paritásról beszéljünk, vagyis hogy egy frank egy eurót érjen.

    Bár a frank már korábban is menedéknek számított, most, hogy az Egyesült Államok és a dollár körüli félelmek is felerősödtek, még inkább megtalálják a befektetők. Magyarország a frankhitelesek magas aránya miatt rendkívül sérülékeny, a bankszektort az MNB korábban 245-ös árfolyammal tesztelte az idei évre, azt azonban, hogy mit okozna egy tartósan 260 feletti frankárfolyam, arról nem készült forgatókönyv.

    Önmagában az euróhoz képest is csaknem 1 százalékot esett a forint. Az euró így már 278 forint fölött van, míg a dollár 195 forint. A térségi devizák vegyesen teljesítenek kedden: a zloty a forinthoz hasonlóan nagyjából 1 százalékot veszített értékéből az euróval szemben, a cseh korona árfolyama viszont lényegében nem változott.

     

    A vezető papírok 5-7 százalékos mínuszokba zuhantak. Az OTP ára a reggeli 4670 forintos szint után 4300 forintra hullott. A bankpapír ezzel kétéves mélypontig zuhant, legutóbb 2009 augusztus 6-án volt ennél alacsonyabban, 4270 forinton a napi minimuma.

    A Mol több mint 7 százalékkal 18 300-ról 16 400 forintig gyengült, ilyen mélyen 2010 májusa óta nem volt. A Richter 32 600 forinton is járt a reggeli 34 900 forint után, a magát viszonylag jól tartó, csak 2 százalékot gyengülő MTelekom a lélektaninak számító 500 forintos szintig esett.

    A pesti tőzsdepánik nem meglepő, inkább a reggeli pluszos nyitás volt az: hétfőn 5,6-7 százalékot estek az amerikai tőzsdék. A Portfolio.hu szerint a Dow Jones-index végül napi mélypontján, 10 809 pontot fejezte be a kereskedést. Ez 635 pontos zuhanásnak felel meg a pénteki záróértékhez képest, ami bekerült minden idõk 10 legnagyobb esése közé.

    Mindenhol pánik és zuhanás

    Európában sem jobb a helyzet: a német DAX a hétfői 5 százalék után ma délelőtt további 7 százalékot zuhant, majd visszatért mínusz 5 százalék környékére. Röviddel 11 óra után a londoni FTSE100 index 3,76 százalékos, a párizsi börze CAC mutatója 3,47 százalékos veszteségen állt. Ugyanekkor a tengerentúlon a DJIA határidős jegyzése 1,17 százalékos mínuszt mutatott, a New York-i értéktőzsde nyitása előtt mintegy négy órával. Az Euronext mínusz 4 százaléknál nagyobb veszteséget mutat. A térségi tőzsdék közül az osztrák ATX 6,6 százalékos mínuszba zuhant, a varsói WIG-index viszont csak 2,3 százalékot veszített.

    A mintegy hatezer globális részvényt magában foglaló tőzsdeindex, az MSCI World Index kedd délelőtt közel két százalékos csökkenéssel tizenegy havi mélypontra esett, írja az MTI. Az indexben szereplő vállalatok mutatója több mint 20 százalékkal csökkent május óta, amikor hároméves csúcson állt.

    A frankválság részleteiről olvasson el mindent itt >>