Miért ébredünk folyton frankrekordra?

2011.08.09. 12:24

Éjszaka kisebb a forgalom a forintpiacon, a kisebb összegek pedig durvább mozgásokat generálnak – magyarázta az Indexnek Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci elemzője azt, hogy miért történt meg már sokadszor, hogy éjszaka dönt rekordot a frank árfolyama.

A másik ok, hogy az amerikai és ázsiai piacok akkor vannak nyitva, amikor itt éjszaka van. Ott olyankor reagálják le, ha egy negatív fejlemény történik, vagy ha Európából az itteni zárás után érkeznek hírek (például hosszúra nyúlik egy svájci jegybankülés).

"Az este általában problémás, az itteni kereskedők félnek az éjszakai amerikai hírektől, ezért óvatosságból inkább eladják a forintot" – teszi hozzá Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője.

Az európai zárás után az amerikai piacok válnak meghatározóvá, majd Ázsiában veszik át a kereskedést. A nagyobb bankoknak általában mindhárom földrészen vannak kereskedőik, így éjjel-nappal tudnak ügyleteket kötni, forinttal azonban nagyobb összegben csak az itthoniak kereskednek. Emiatt a forintpiacon az itthoni idő szerinti reggeltől késő délutánig nagy a forgalom, utána a forint-svájci frank árfolyam inkább az éjjel-nappal forgó euró-frank árfolyam alakulásától függ: ha abban erősödik a frank az euróval szemben, akkor erősödik a forinttal szemben is.

Ha az éjszakai rossz hírek hatására az amerikai és ázsiai kereskedők a svájci frankba menekülnek, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy eurót adnak el. Viszont ha a forint-euró árfolyam változatlan, akkor emiatt a forinttal szemben is erősödnie kell a franknak – hiszen amíg a forint erős maradna, addig mindenki ezzel akarna fizetni a frankért az egyre kevesebbet érő euró helyett, így mindenki el akarná adni a forintját, ami addig gyengítené az árfolyamot, amíg az meg nem felel az euró gyengülésének.

Legutóbb kedd hajnalban döntött történelmi csúcsot a svájci frank, amikor 261 forintra ugrott az árfolyama az amerikai pánik hatására, de múlt hét pénteken is éjszaka döntött rekordokat, igaz, akkor még csak a 255 forintos szintet ostromolta. Kedden aztán napközben is rekordot döntött, már 264 forintos szinten a frank.

A frankválság részleteiről olvasson el mindent itt >>