Fellélegeztek a piacok

2011.08.10. 09:49

A Fed tegnap esti bejelentését követő rövid pánik után pozitívabbá vált a hangulat a piacokon, erősödtek az amerikai, majd az ázsiai tőzsdék is. Követte a trendet ma reggel a budapesti értéktőzsde is, a BUX 336,77 pontos emelkedéssel, 18 975,39 ponton nyitott szerdán, a keddi záró értékéhez képest 1,81 százalékkal erősödött.

A nyugat-európai piacok is erősödéssel nyitottak, a londoni FTSE-100 1,73 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 2,24 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,35 százalékos pluszban állt a kereskedés első perceiben.

A forint is erősödött a tegnap esti mélypontokhoz képest, a svájci frank háromnegyed tíz körül 262,5 forintot ért azt követően, hogy előző este 273,43 forinttal új történelmi csúcsra ugrott. Az eurót 273,74 forinton jegyezték azt követően, hogy kedd este, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntését követően 275,80 forintra szökött a közös valuta árfolyama. 

Ami a folytatást illeti, sok a bizonytalanság: a pozitív nyitás után hullámzó árfolyammozgásra számítanak a Budapesti Értéktőzsde szerdai kereskedési napján az MTI által megkérdezett elemzők. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője szerint "heves mozgások, csapkodások" várhatók a következő napokban, így szerdán is, mert sok a "függő változó", közte az amerikai jegybank politikája, kilátásai, és az elmúlt napok tőzsdei történései, a hazai vegyes kilátások. A pluszos nyitás után "elindul a tánc a parketteken" - fogalmazott. Szerinte pluszból mínuszba váltanak majd a részvényárfolyamok szerdán. Az elemző az OTP és a Mol esetében "visszapattanásra" számít.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője kiemelte: nem jelentett be rendkívüli intézkedést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, de biztosította a piaci szereplőket, hogy további két évig rekord alacsony szinten tartja a jegybanki alapkamatot. Ez a bejelentés meghozta a befektetők vételi kedvét, így az előző napi zuhanás után markáns emelkedéssel zártak a tengerentúli indexek, amit követtek az európai piacok is.

A magas volatilitás azonban fennmaradhat, nagy napon belüli kilengések várhatóak továbbra is - közölte. Az elemző úgy vélekedett: a hangulatváltozásokra a Mol, és az OTP lehet leginkább érzékeny, az olajpapír esetében a 18 000 forintos, míg a bankpapír árfolyamában a 4800 forintos szint lehet elérhető a következő napokban, amennyiben a jelenlegi jókedv ezúttal tovább tart néhány óránál.