Durván leblokkolt a magyar gazdaság

2011.08.15. 22:44 Módosítva: 2011.08.16. 00:36

Kedd reggel jelenik meg az előzetes adat a magyar gazdaság második negyedéves teljesítményéről. Úgy tudjuk, hogy a hivatalos kormányzati prognózisokban és elemzői várakozásokban szereplő 2-2,5 százalék közötti értékektől jócskán elmaradó, 1,6-1,8 százalék körüli mértékben nőtt csak a magyar GDP. Ilyen alacsony mértékű a tavalyi második negyedév – tehát a kormányváltás időszaka – óta nem volt a gazdasági bővülés mértéke.

Ha a GDP-adat valóban az információinkban szereplő 1,6-1,8 százalék körüli lesz, az vaskos visszaesés az előző negyedév után. Az első három hónapban még 2,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A kormányzati előrejelzést tartalmazó konvergenciaprogram erre az évre 3 százalékos GDP-bővülést jósolt, vagyis az első negyedév után fel kellett volna pörögnie a gazdaságnak.

A GDP-adat várható mértéke az egyes, havonta közölt ágazati statisztikák ismeretében egyáltalán nem meglepő, ugyanakkor viszonylag súlyos helyzetet jelent.

Nem meglepő azért, mert például a legutóbbi termelési és értékesítési adatok szerint az ipar teljesítménye júniusban leszállópályára került, 0,6 százalékkal maradt el a májusitól, a kiigazítatlan adat alacsonyabb volt az előző júniusinál, és júniusban már az ipari export is csökkent.

Az építőiparban még rosszabb a helyzet, egy év alatt 9,6 százalékkal esett vissza, de júniusban már 13,9 százalékkal maradt el az előző évitől a teljesítménye. A foglalkoztatási mutatók ugyan jobbak a tavalyinál, de a tíz évre tervezett egymilliós, vagyis évi százezer új munkahelyből csak néhány tízezer jött össze. A gazdaságpolitika egyik várakozása az volt, hogy az szja-csökkentéssel a családoknál maradó pénzből származó pluszköltés felpörgeti a kiskereskedelmet és a belső fogyasztást – egyelőre azonban, miután az adócsökkentés viszonylag szűk rétegnél jelentkezett, ez sem érezteti a hatását.

Ha a gazdasági növekedés lassabb lesz a vártnál, annak egyik következménye az lehet, hogy nehezebb lesz a költségvetési hiánycél elérése – részben a kevesebb bevétel, részben önmagában az alacsonyabb GDP-adat miatt –, bár ebben az évben a nyugdíjeinstand miatt ezzel még nem lesz probléma. Az elmúlt hetekben, hónapokban számos elemzésben fogalmazták meg a szakértők a kételyeiket, hogy jelentős, több százmilliárdos újabb intézkedések nélkül tartható lesz-e a 2012-re vállalt 2,9 százalékos GDP-arányos deficit.