Bankárkormányoznak a szocialisták

2011.08.17. 18:11
Az ellenzéki pártok azonnal reagáltak a miniszterelnök sajtótájékoztatójára. Az MSZP, a Jobbik és az LMP is a konkrétumokat hiányolta.

"Igazi bankárkormánynak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét az MSZP elnöke.

Mesterházy Attila az elnevezést azzal indokolta, hogy véleménye szerint a bankok a kormány asszisztálása mellett ügyfeleikre hárítják összes költségüket.

Az MSZP-elnök semmitmondónak nevezte a kormányfő által elmondottakat.

Megdöbbentő, hogy a miniszterelnök "hazajött bejelenteni, hogy majd szeptember 9-én bejelent valamit" – fogalmazott a szocialista politikus. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor közölte: a konkrét lépésekről csak a Fidesz és a KDNP szeptember eleji évindító frakcióülése után van értelme nyilatkozni. Az MSZP elnöke úgy vélekedett: ez, valamint az a közlés, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít az árfolyamgátról, aligha nyugtatja meg a bajba jutott családokat.

Jobbik: Neoliberális klisék

A Jobbik szerint Orbán Viktor nem adott választ arra, hogyan tálalhat kiutat Magyarország a jelenlegi gazdasági válsághelyzetből.

Hegedűs Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese a kormányfő tájékoztatója után újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor – az előző kormányokhoz hasonlóan – kizárólag olyan "neoliberális kliséket" használt, amelyek zsákutcába juttatták az országot az elmúlt húsz évben.

A jobbikos politikus ehelyett, pártja gazdasági programjából merítve, erőteljes "keleti nyitást" javasolt, valamint kezdeményezte, hogy Magyarország is tegyen lépéseket az államadósság visszafizetésének könnyítése érdekében.

Hegedűs Tamás szólt arról is, hogy a jelenlegi devizaválságot nem a magyar kormány intézkedései, hanem az eurózóna és az amerikai pénzügyi rendszer rogyadozása idézte elő. Ugyanakkor a kabinet felelőségének nevezte, hogy a legsúlyosabb nehézségre, a svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedésére nem kínál hatékony segítséget.

LMP: A semmitmondás művészete

Az ellenzéknek kell előállnia válságkezelő javaslatokkal, mert a kormány cselekvőképtelen – mondta a Lehet Más a Politika Gazdasági Kabinetjének vezetője.

Scheiring Gábor kiábrándítónak nevezte Orbán Viktor beszédét, és úgy vélekedett, hogy a kormányfő „megint a semmitmondás művészetét űzte”. Az LMP-s politikus azt mondta, hogy a kormány eddigi intézkedései alkalmatlanok voltak a gazdasági növekedés beindítására.

A miniszterelnök a devizaválságról szólva azt mondta: nem fogják hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg. Orbán Viktor bejelentette, hogy a kabinet tartani fogja a költségvetési hiányt, és nem adja fel az arányos adórendszer kiépítését. Hozzátette, hogy a hiánycél tartása további intézkedéseket igényel a kiadási és a bevételi oldalon.

Scheiring Gábor leszögezte: sokkal határozottabb banki szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen oldani a devizahitelesek problémáit. Az LMP ezért forrásokat biztosítana a költségvetésen belül arra, hogy a bankadót közvetlenül egy alternatív ingatlanalapba csatornázzák be, illetve újabb, extra hozzájárulást követeljenek meg a pénzintézetektől. Reményeik szerint ez az ingatlanalap több százmilliárd forint felett rendelkezne.