Teljes a zavar az árfolyamrögzítés körül

2011.08.19. 16:11

Sikerült a kormánynak tökéletes zavart okoznia a devizahitelesek fejében arról, mi vár rájuk 2014-től, ha élnek a három évig tartó árfolyamrögzítés lehetőségével, írja a portfolio.hu. A kormány hivatalos honlapjára pénteken 12.50-kor felkerült tájékoztatás ugyanis épp az ellenkezőjét állítja, mint amit Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondott.

"A kormány augusztus 17-i ülésén döntött arról is, hogy az árfolyamrögzítés (maximum 36 hónapos időszakra szóló) lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztő összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát, emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik." - tartalmazza a kormany.hu-ra pénteken 12.50-kor felkerült tájékoztató anyag. Vagyis a törlesztőrészlet emelkedésének 15 százalékos korlátozása csak a gyűjtőszámlás forinttartozásra vonatkozik, vagyis az árfolyamrögzítés végén ennél jóval magasabb is lehet a teljes havi teher emelkedése.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján cáfolta a feltételezést, amikor szó szerint ezt mondta: "Szeretném pontosítani például a 15 százalékos törlesztőrészlet-emelkedésre vonatkozó részt (...) A kormány döntött egy rendelet formájában arról, hogy 2015-től, tehát amikor az árfolyamgát megszűnik, a törlesztőrészlet a rögzített törlesztőrészletekhez képest nem emelkedhet 15 százalékkal magasabbra. Magyarán nem az eredeti törlesztőrészletekről beszélünk és ehhez képest 15 százalékról, hanem a rögzített árfolyamon fizetett utolsó törlesztőrészlethez képest nem emelkedhet 15 százalékkal mindez." E tájékoztatást a pénteki sajtó kiemelten kezelte, most kiderült, egy téves állításra hagyatkozva. Ezt erősítette meg a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság pénteken elküldött közleménye is, amelyben megerősítik, hogy a pénteken nyilvánosságra hozott tájékoztatás érvényes.