Hogyan nem lett sokszor hárommillióm?

2011.08.21. 16:55
Úgy tűnik, a csehek rájöttek arra, hogy a magyaroknak mi kell: pénz, mindenáron. A mindenáront itt szó szerint is érthetjük. Nem sokkal azután, hogy hírt adtunk a percenként 625 forintos emelt díjas telefonhívással igényelhető kamuhitelről, amely egy körözött cseh férfi nevén futó céghez kötődik, most itt az újabb lehetőség. A hitel-szemelyi.com oldal szintén bárkinek ígér akár 3 millió forintos hitelt is. Ő sem ad, de annyiban jobb fej, hogy ez talán csak egy 1850 forintos sms-be kerül. Vagy háromba. Az üzemeltető szintén cseh, és szintén nincs magyarországi engedélye.

Nyár elején egyszer már majdnem olyan gazdag lettem, amilyen Demján Sándor és Simicska Lajos közös unokája lehetne: kezes és fedezet nélküli hitelt ígérő honlapra bukkantam, és nyomban kiszámoltam, hogy néhány száz hajléktalan nevére felvehetnék annyi kölcsönt – fejenként akár 5 000 000 forintot is! –, amennyivel napok alatt a vagyonosok toplistájának közelébe kerülhetnék. Másodpercenként 10 forint 42 fillérért el is indítottam az első hitelügyletet, majd elbuktam nagyjából 6000 forintot, miután természetesen egy szó sem volt igaz a dologból. Ha kitartóan, netán visszatérően küzdök a kölcsönért, több tízezer forintot is tömhettem volna a ravasz csehek zsebébe.

A következő leckét, a napokban, már megúsztam 1850 forintból. De az is lehet, hogy majdnem hétezerből. Egyelőre.

Az történt ugyanis, hogy ismét figyelmembe ajánlottak egy remek hitellehetőséget. Már 48 órán belül hozzájuthatok a kölcsönhöz, aminek összege akár 3 millió forint is lehet. A pénzt megkaphatják "közalkalmazottak, magánvállalkozók, anyaságin lévő nők és nyugdíjasok", és ami a frank árfolyamánál is kiszámíthatatlanabbul változó világunkban igazi érték: fix törlesztőrészlettel. És a Szanyi Tibor-lakossági fórumnál is nagyobb élmény: fedezet itt sem kell.

Mindez egyenesen Észak-Csehországból, a 120 ezer lakosú Elba-parti Usti nad Labemből – legalábbis itt van bejegyezve az Euro Money Czech a. s. nevű cég, amely  a nemzetközi doménregiszterek szerint idén február óta az ezekkel a hitelfeltételekkel kecsegtető hitel-szemelyi.com weboldal tulajdonosa.

"A leggyorsabb online kölcsön bármire" – a weboldal ezzel hirdeti magát. És nem is kell több, miért is kellene, kevés olyan embert ismerek, akinek nem azonnalra, vagy még inkább tegnap reggelre kellett volna a kölcsön (volt egy ismerősöm, aki a kilencvenes évek közepén, amikor az átlagbér negyven-ötvenezer forint körül volt, azzal ébresztett egy borongós szombat reggel fél hatkor, hogy egy órán belül szüksége van nyolcvanezer forintra; akkoriban egyetemistaként havonta ennek nagyjából a nyolcadából éltem).

Szóval iszonyú gyors pénzhez jutást ígérnek, akár már 50 000 forinttól. Mondjuk arról semmi nem derül ki, hogy milyen feltételekkel, mennyi a kamat, a kezelési költség, összességében, hogy 0 százalék-e a thm vagy 100, hogy frankos vagy forintos, netán cseh koronás vagy mongol tugrikos hitelről van-e szó. Azt sem tudjuk meg, számlát kell-e nyitnunk valahol, utalással vagy készpénzben fizetnek-e ők, és fizetjük-e mi a törlesztőt, hogy mennyi a kezelési költség, ésatöbbi, ésatöbbi.

Sebaj, a lényeg, hogy gyorsan pénzhez juthatunk, és tudjuk, ez ugyebár fontosabb, mint Orbán Viktornak napjában elmondani, hogy "ne az emberek fizessék meg az árát", bárminek is.

Az elején úgy indul a dolog, hogy igen, ebből tényleg gyorsan pénz lehet.

Az online igénylésre kattintva egyszerűbb űrlapot kell kitöltenünk, mintha egy online nemzeti szociális népjóléti együtt boldogulási konzultáción vennénk részt. Mindössze hét sor, abból is az egyikben csak azt kell kiválasztanunk, urak vagyunk-e, asszonyok, netán kisasszonyok. Bénázni egyedül a mobilszámmal lehet, végül az volt a jó megoldás, hogy kilenc számjegyet kell beírni, a szolgáltató előhívószámát és a hét számjegyű telefonszámot, tehát se +36, se 06, se 0036 nem kellett.

Átmenetileg annak külön megörülünk, hogy majd kiderülhet az érettségünk is, de nem, csak egy különös fordítóprogram varázsolta "érettséggé" a futamidőt. Ettől a hibától egyébként valószínűleg le is fagyott a fordítószoftver, néhány sorral később ugyanis már az "adres e-mail" az, amit elkérnek még tőlünk. Ezek után kissé hiteltelennek tűnhet, hogy a jobboldali keretben felbukkanó "Elnyök" című írásban azt mondják, "érthető és áttekinthető" szerződést kötnek velünk.

Mindegy, minden apróságon nem akadhatunk fenn, ha tényleg egy jó hitelt akarunk.

Így aztán néhány másodperces kattintgatás, és máris jön az e-mail: "Üdvözöljük Önt, tisztelt ügyfelünk! Az Ön on-line igényét előzetesen jóváhagytuk. Most végezzen mobiltelefonos AUTORIZÁCIÓT és beleegyezést. Az autorizáció HÉ - VA napokon 24 órán át aktív".

Hoppá! Autorizáljunk? Az érettség és az adres e-mail után nem vagyunk nagyon meglepődve a kifejezésen, hát akkor autorizáljunk, arra gondolhattak ezek a derék szlávok, hogy biztosan jó mobilszámot adjunk meg, nehogy ne érjenek el minket a hangyamód szorgoskodó ügynökeik. Ennenmagunk azonosítása, vagyis, maradjunk most már ennél, autorizációja nem bonyolult, egyetlen sms-t kell elküldenünk, abba is csak annyit írva, hogy IGEN.

Vagyis lehet, hogy elég lett volna egy Igen vagy egy igen is. Vagy egy ano, egy yes, egy oui, egy ja, egy da, egy 是的 vagy egy نعم. Írhattunk volna bármit, most már tudjuk. Pontosabban már akkor gyanakodtunk – mint nem fizető frankhiteles, amikor komoly, öltönyös férfiak érdeklődtek nála, hogy jó-e a szomszédság, csöndes-e a környék –, amikor megláttuk, hogy ez az igen (ano, yes, ésatöbbi) 1850 forintba kerül nekünk. Ugyanis extra drága emeltdíjas sms-szolgáltatásról van szó.

Hogy áfával vagy áfa nélkül, az nem derült ki – a telefonszámla még nem jött meg –, így lehetett akár 2312,5 forint is. És az sem, hogy csak az elküldött sms-ért kellett-e fizetni, vagy a fogadottért, pontosabban fogadottakért is (mert kétszer is megköszönték az érdeklődésünket), mert ha utóbbi, akkor 5550, rosszabb esetben 6937,5 forintba is kerülhetett ez a kis autorizáció. Egyelőre, hiszen ki tudja, hány sms jön még.

Sebaj, gondoltam, majd megkérdezem az ügyfélszolgálatot, a vonalas budapesti számot, ahogy kell, megadták. Csak éppen soha senki nem vette fel. Sebaj, gondoltam, majd megkérdezem a hitelügyintézőt, aki hívni fog. Nem kérdeztem meg. És nem azért, mert ne akartam volna. Hanem azért, mert természetesen senki nem hívott. Sem az sms beérkezése után nem sokkal, sem 48, sem 148 órán belül.

Meglepő? Ugye, nem?

Így aztán azon sem lepődtem meg, hogy a társaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint „nem szerepel a felügyelt vagy nyilvántartott intézmények, fióktelepek vagy határon átnyúló szolgáltatók között (közvetítőként sem)”. Vagyis a honlap gazdája nem jelezte, hogy magyarországi szolgáltatást szeretne nyújtani, így a PSZÁF szerint „felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja”, és a pénzügyi felügyelet munkatársai "már elemzik is a honlap tartalmát”.

Természetesen megkerestük a Euro Money Czech a. s.-t is, amelynek cseh honlapja a magyarnál sokkal profibb, valóban működő, hiteles pénzintézet látszatát kelti. Hogy az-e, az nem derült ki, mindenesetre januárban két napig tartó fellángolás még twitterezésre is rábírta őket.

A társaság, ha minden igaz, már jelen van a cseh mellett a német, lengyel és amerikai piacon – legalábbis ez az oldal arról árulkodik –, de egy szóval sem utalnak magyarországi tevékenységre. Igaz, a Magunkról részben viszont azt írták, hogy 2009-2010-ben a horvát, szlovák, román, osztrák és magyar piacon is megjelentek. Gondoltuk, oldjuk fel ezt az ellentmondást, és tegyük tisztába a dolgot egy gyors e-maillel, így ékes cseh nyelven kérdések sokaságát küldtük el nekik. Egy napon belül jött a válasz – amiben köszönték az érdeklődésünket, és tájékoztattak arról, hogy levelünket továbbították az illetékeseknek, akik válaszolnak.

Majd.

Addig marad a remény, hogy egyszer megcsörren a telefonom. Mert annak a tüze egy kicsit még ott él bennem, táplálja Varga Júlia, a referencia. "Szükségem volt a pénzre, hogy mosógépet vásároljak. Saját tapasztalatom alapján csak javasolhatom" – idézik őt.

Júlia, jelentkezz!