Lemaradtak a megyék az uniós pénzekről

2011.08.23. 07:32

Öngólt rúgott az önkormányzati rendszer átalakítását tervező kormányzat az év elején, amikor lekéste azt a határidőt, amíg Brüsszelnek jelezni lehetett volna, hogy a fejlesztési pénzek szétosztásánál nem a regionális területi elvet kívánja a jövőben alkalmazni, hanem a megyéket teszik meg szervezeti egységnek, írja a Napi Gazdaság.

A lap keddi száma szerint hiába teszi lényegében egyetlen feladatául a megyéknek a területfejlesztést az új önkormányzati törvény, helyben csak az állami területfejlesztési források szétosztásáról tudnak majd dönteni, miután az uniós pénzek csatornázása így továbbra is a Regionális Fejlesztési Tanácsok hatásköre marad.

A hibát a lapnak elismerte Tállai András, a Belügyminisztérium közigazgatási ügyekért felelős államtitkára is. Véleménye szerint ugyanakkor komolyabb fennakadást nem jelent majd a regionális szint meghagyása a fejlesztési források szétosztásánál, hiszen a Regionális Fejlesztési Tanácsok eddig javaslattevők voltak. A jelenlegi kohéziós rendszerben a regionális szint és annak fejlettsége a támogatási jogosultságot meghatározó tényező, de a tagállamra van  bízva, hogy - figyelemmel az EK-szabályozás adta keretekre - milyen intézményi és programstruktúrában működteti a támogatási rendszerét -  közölte a lappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a következő két évben - 2012-ben és 2013-ban - már mindenképp a Regionális Fejlesztési Tanácsokon alapuló rendszerben kell gondolkodni. Az államtitkár szerint ennek kapcsán nem is olyan komoly probléma, hogy a megyerendszerben tervezett változások egy részét csak a 2014-ben esedékes önkormányzati választások után vezetnék be - írja a lap.