Matolcsy adathamisítással vádolja Bajnait

2011.09.01. 12:34 Módosítva: 2011.09.01. 12:35
Az előző, Bajnai-kormány által vezetett szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek - kezdi a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló, a parlament honlapján elérhető törvényt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető ezzel ismét felmelegítette a vitát a tavalyi költségvetésről, és állítása szerint a költségvetés hiánya a 7%-ot is meghaladta volna a 3,8%-os tervvel szemben.

A 2010 májusában hivatalba lépett nemzeti ügyek kormánya azzal szembesült, hogy az előző – Bajnai Gordon által vezetett – szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek. A költségvetési törvényben leírt főbb számok ugyanis egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak: a 3,8 százalékos hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna – olvasható a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényben, amit Matolcsy György jegyez.

A nemzeti ügyek kormányának rendkívüli gazdasági intézkedéseket kellett meghoznia annak érdekében, hogy hazánk elkerülje az adósságválságot és a saját lábára álljon. Az első és a második gazdasági akciótervvel, a bankadó, a válságadó kivetésével, valamint költségvetési zárolásokkal, államigazgatási fizetési plafon bevezetésével sikerült stabilizálni a költségvetést és megteremteni a gazdasági növekedés feltételeit - idézi fel a nemzetgazdasági miniszter.

A törvény általános indoklása szerint az új kormány tavaly rendkívül rossz állapotú államháztartást örökölt elődjétől. "A bevételeket és a kiadásokat irreálisan tervezték meg, az államháztartás folyamatainak átláthatóságát nem biztosították" - olvasható a törvény indoklásában, amely egy szóval nem említi az Orbán-kormány adócsökkentését. Ez ugyanis szintén lyukat ütött a költségvetésben az eredeti elképzelésekhez képest.