Matolcsy elhallgatta a kritikákat

2011.09.01. 13:21 Módosítva: 2011.09.01. 15:45
Tizenegy közgazdásszal, főként jobboldali elkötelezettségűekkel, köztük Járai Zsigmonddal, Auth Henrikkal, Töröcskei Istvánnal, Csaba Lászlóval, Bod Péter Ákossal tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor. A megbeszélést követően Matolcsy György azt állította, bár a kormány jövő szerdán százmilliárdos csomagot fogad el a költségvetési lyukak betömésére, megszorítások nem lesznek, és nem lesz szja-emelés.

Közgazdászokkal tárgyalt csütörtök délelőtt Orbán Viktor. A kormányfő többek között korábbi pénzügyminiszterével, a későbbi MNB-elnök, most a jegybank fb-jének élén álló Járai Zsigmonddal, Szász Károllyal, a pénzügyi felügyelet elnökével, a korábban szintén MNB-elnök, az Antall-kormányban ipari miniszter Bod Péter Ákossal tárgyalt. A megbeszélésen részt vett még Csaba László egyetemi tanár, Barcza György, a K&H elemzési igazgatója, Hamecz István, az MNB volt ügyvezető igazgatója, továbbá Töröcskei István és Auth Henrik, míg állami oldalról Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, valamint a KSH részéről Soós Lőrinc, a NAV részéről Arnold Mihály.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a megbeszélést követően azt mondta: a miniszterelnök kérte a tizenegy közgazdászt, biztosítsanak lehetőséget számára, hogy át tudják beszélni az eseményeket. A ma kezdett konzultációt "tekintettel a nemzetközi helyzetre", fenntartjuk, idézi a Portfolio.hu Szijjártót.

Százmilliárdos nem megszorítás

A miniszter arról is beszélt a Portfolio.hu tudósítása szerint, hogy a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban: "be kell foltozni az idei költségvetésben keletkező 100 milliárd forintos lyukat", és továbbra is törekedni kell 2012-re a 3 százalék alatti deficit elérésére. "Mindezt úgy kell elérni, hogy semmilyen megszorító politikát nem szabad alkalmazni" – fogalmazott. A százmilliárdos csomag a jövő héten kerül a kormány elé, és ekkor tárgyal a kabinet második olvasatban a 2012-es költségvetésről is, idézi a minisztert az MTI.

Matolcsy György úgy fogalmazott: "folytatnunk kell az ország átszervezését és ezért előre kell hozni az intézkedéseket, amelyeket korábban terveztünk". A tervezett lépések közül arról beszélt, hogy "a forgalmi és fogyasztási adó beszedését erősíteni kell", ezért "az adóbehajtás körében, az áfabehajtás hézagainak kezelése érdekében" tesznek "olyan hatékony és kemény lépéseket, amelynek révén az állam a bevételeihez jut".

Sok okos javaslat

A megbeszélésen Matolcsy szerint "sok okos javaslat hangzott el", ezek közül kiemelte azt: a résztvevők "óvták a kormányt attól, hogy emelje a jövedelemadókat, és hogy visszaforduljon az arányos adórendszertől". A közgazdászok a miniszter szerint eltérően, bár nem túl kedvezően vélekedtek az ország mozgásteréről: "volt, aki úgy vélekedett, hogy nincs mozgástér, mások szerint negatív" – idézi a Portfolio.hu Matolcsyt.

A gazdasági miniszter szerint az egykulcsos szja eredményeként ma már nem zuhan Magyarországon a fogyasztás, ez "nagyon nagy eredmény". Ennek ugyanakkor ellentmondani látszanak a statisztikai adatok, a kiskereskedelmi forgalom például az első félévben 0,2 százalékkal, ezen belül például júniusban fél százalékkal csökkent, holott az szja-változtatás 500 milliárd forintot hagyott a háztartásoknál.

Egy hónap múlva újból leülnek

Az volt a benyomásom, hogy a találkozót a miniszterelnök kérésére Járai Zsigmond volt jegybankelnök szervezte meg, aki a miniszterelnökkel együtt érkezett – mondta el benyomásait az egyeztetés egyik résztvevője, Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök a három órás találkozót hasznos és nyitott beszélgetésként jellemezte, ahol a kormányfő „nem osztott meg hadititkokat, hanem kérdéseket tett fel és jegyzetelt”.

Orbán többek között kíváncsi volt az amerikai-, az európai- és a magyar gazdaság általános kilátásaira, érdekelte, hogy a közgazdászok hogyan látják a hazai növekedési lehetőségeket, a fogyasztás és a megtakarítások illetve a kisvállalkozások helyzetét.

Bod Péter szerint 2-3 résztvevő elmondta, köztük ő is, hogy az egykulcsos adó eddig nem váltotta be a hozzá fűzött növekedési reményeket. Bár a KSH képviselője megerősítette, hogy 43 ezer munkahely keletkezett egy év alatt, azt azonban többen szóvá tették – amit Matolcsy György sajtótájékoztatóján már nem említett –, hogy „ez azért egy kicsi szám, eredménynek elég sovány”, különösen úgy, hogy milyen gazdaságpolitikai erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy ennél több munkahely legyen.

Bod Péter szerint az egyeztetés apropója azok a kormányt érő, jobboldalról érkező kritikák lehettek, melyek szerint a miniszterelnök és köre nem hallgatja meg a szűkebb szakértői holdudvarát sem. A párbeszéd a tervek szerint folytatódik, a kormányfő utalt arra, hogy egy hónap múlva szeretne újból beszélgetni a közgadászokkal.

Kiereszthetik a gőzt

Nem Orbán Viktor az első miniszterelnök, akinek eszébe jut, hogy közgazdászokkal találkozzon, Gyurcsány Ferencnek is kedvelt időtöltése volt, hogy vezető közgazdászokkal értekezzen. A volt kormányfő több alkalommal a jobboldalhoz sorolt szakértőkkel is egyeztetett, ilyen alkalom volt például a 2006-os országgyűlési választás után aktualizált konvergenciaprogram elkészítése, később a Reformszövetség javaslatainak a megtárgyalása vagy 2008 ősze, amikor a fenyegető államcsőd miatt többször is egyeztett a szakértők szélesebb körével. A baloldalhoz sorolt szakértőkkel Gyurcsány ennél rendszeresebben egyeztetett.

A megbeszéléseken alkalmanként részt vevő, névtelenséget kérő forrásaink szerint ezek a találkozók főként arra voltak jók, hogy a közgazdászok "kieresszék a gőzt", az elhangzott javaslatokból "soha semmi" vagy csak nagyon kevés dolog valósult meg.