Nyíregyházán dupláz a Lego

2011.09.02. 07:45

Újabb ezer munkahelyet teremt Nyíregyházán a dán Lego Group, amely mintegy nyolcvanmillió eurós zöldmezős beruházással saját telephelyet létesít, új gyártóbázissal, automatizált és hagyományos raktárral, tudta meg a Világgazdaság.

A dán cég – amely a kétezres évek közepe óta termel Magyarországon – már azóta gondolkodott a zöldmezős projektben, hogy 2008-ban visszavette a Flextronicstól a gyártást. Ugyanis a – szezonális ingadozásokkal – 1200-1300 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. – csak bérli jelenlegi gyártótelepét, de a szerződés 2015-ben lejár. A Lego szeretett volna Nyíregyházán maradni, ami most már biztosra vehető. Sőt, tényként lehet kezelni a gyártás és a profil bővítését is.

Nyíregyházán ma 38 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, tavaly 8,9 milliárd darab kocka készült, ez mintegy negyede a globális termelésnek. Ebből 650 millió volt a Duplo elem 2010-ben – ezekből innen látják el világot, mivel csak nálunk gyártják. A Lego csoport akkor hozott Magyarországra gyártókapacitást, amikor 2004-ben globálisan is kiszervezte a gyártást a szingapúri Flextronicsnak. Először Sárváron, majd 2006-tól Nyíregyházán is, 2008-tól pedig már csak a szabolcsi megyeszékhelyen termelt a vállalat.