Többen kérhetik az árfolyamrögzítést

2011.09.02. 16:14 Módosítva: 2011.09.02. 16:15

A kormány pénteken benyújtott javaslatát a parlamentnek a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítására.

A javaslat célja az árfolyamrögzítés lehetőségének kiterjesztése a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a törvény olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Az árfolyamgát bevezetése óta több lakossági jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a bankok az államilag támogatott Fészekrakó Programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintik, ezért visszautasították a hozzájuk forduló ügyfeleket.

Ha a javaslatot az Országgyűlés elfogadja, a törvény egyértelműen és kétséget kizáróan ki fogja mondani, hogy olyan devizakölcsönökre is alkalmazható az árfolyamrögzítés, ahol a fedezet egy része nem jelzálog, hanem állami kezesség.

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a mintegy harmincezer Fészekrakó hitelszerződésből, 19 ezer 235 svájci frank alapú és 555 darab euró alapú, ennyi családnak nyílik meg a lehetőség az árfolyamrögzítésre, mint a devizahiteleseket segítő kormányzati intézkedés egyikére.

A törvénymódosítás lehetővé teszi azt is, hogy azon hiteladósok is kezdeményezhessék az árfolyamrögzítést, akiknél a devizakölcsön végső lejárata 2015. január 1-jét megelőző időpont.