Erős a magyar szürkegazdaság

2011.09.07. 07:24

Az európai rejtett gazdaság mérete 2 100 milliárd eurót tehet ki, ami átlagosan a GDP 20 százalékának felel meg, míg Magyarországon elérheti a 22 milliárd eurót, az ország GDP-jének mintegy 24 százalékát a Visa Europe tanulmánya szerint.

A tanulmány szerint a skála egyik végén a GDP 8 százalékával Svájc és Ausztria áll, míg a másikon Közép- és Kelet-Európa egyes országai, ahol a GDP több mint 30 százalékát kitevő rejtett gazdaság a jellemző.

A rejtett gazdaság kétharmadát a be nem jelentett munka adja a Visa által bemutatott tanulmány szerint, a másik az adóelkerülés, mely rendszerint a készpénzes alapon működő, jövedelmüknek csak egy részét bevalló vállalkozásokhoz köthető. A kutatás adatbázisából kiderül, hogy a legtöbb ország a be nem jelentett munka visszaszorítására, és az ehhez kapcsolódó jogszabályok és bírságok megalkotására, bevezetésére koncentrál. Számos intézkedés foglalkozik az adócsalással és a rejtett gazdasággal nyilvánvalóan összefüggésben álló bűncselekményekkel.

A magyar rejtett gazdaság Európa többi részével azonos sémát követ. A leginkább érintett ágazatok közé az építőipar, a kiskereskedelem, a feldolgozó ipar, a turizmus, a személyi szolgáltatások és a mezőgazdaság tartozik, ebben a szektorokban dolgoznak ugyanis jelentős számban bejelentés nélkül. A tanulmány szerint a magyar rejtett gazdaság legfontosabb mozgatórugói "a kormányba vetett bizalom hiánya és a bonyolult adózási rendszer."