Elgáncsolja a bankokat a kormány

2011.09.09. 16:53 Módosítva: 2011.09.09. 17:01

Londoni elemzők pénteki kommentárjai szerint elvileg többmilliárd eurós bankveszteségekkel járhatna, ha sokan élnének a devizaalapú hitelek egy összegben, rögzített árfolyamon történő visszafizetésének lehetőségével. (A kormány vasárnap dönt a kérdésben.)

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének felzárkózó piaci elemzői pénteki gyorselemzésükben közölték, hogy számításaik szerint 16 milliárd eurónak megfelelő, jelentős részben svájci frankban denominált hitelállomány van kint a devizahiteleseknél.

Az RBC londoni elemzőinek "hozzávetőleges" számításai szerint ha a javaslatot jelenlegi formájában fogadják el, az akár 3,4 milliárd euró - az éves magyar hazai össztermék (GDP) több mint 3 százalékának megfelelő - veszteséget is okozhatna a magyar bankrendszernek.

A Nomura pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek pénteki becslése szerint 2,5 milliárd eurós veszteséggel járhatna a bankrendszernek, ha a devizahitelesek egyszerre, csökkentett árfolyamon fizetnék vissza adósságukat, de a ház szerint a magyar háztartások gyenge pénzügyi helyzete miatt nem valószínű, hogy sokan élnének a lehetőséggel.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben történő végtörlesztését. A javaslat szerint a svájci frank-alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon törleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét. A bejelentés az OTP részvényárfolyamát 15 százalékos mínuszba taszította.

Kockázatosabbak lettünk

A pénteki londoni kereskedésben emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 416,1 bázispontos előző záróról 430 bázispont - tízmillió euró magyar államadósságra 430 ezer euró - fölé drágult a londoni piacon péntek délután.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.