Csökkentették a közép-európai GDP-előrejelzéseket

2011.09.12. 19:45
Jelentősen rontották a közép-európai országok - különösen Magyarország és Csehország - gazdasági növekedésére adott előrejelzéseiket hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők, a külső növekedési környezet folyamatos romlására hivatkozva.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének európai közgazdászai hétfőn összeállított legújabb térségi prognózisukban azt írták, hogy az euróövezeti növekedési kilátások gyengülésének hatásai miatt a magyar gazdaságban az eddigi 2,4 százalék helyett most már csak 1,9 százalékos növekedést várnak 2011 egészére, jövő évi magyarországi növekedési előrejelzésüket pedig 2,6 százalékról 2,2 százalékra rontották.

A GS londoni elemzői Csehországban az idén 2,4 százalék helyett 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalék helyett 2,2 százalékos GDP-pluszt jósolnak.

A ház szerint a lengyel gazdaságban a másik két térségbeli országhoz képest robusztus lesz a növekedés, de valamelyest itt is romlanak a kilátások: a Goldman Sachs citybeli elemzői 4,2 százalékról 4,1 százalékra vették vissza az idei lengyel növekedésre érvényes jóslatukat, 2012-ben pedig az ugyancsak 4,2 százalékos eddigi előrejelzés helyett most 3,8 százalékos lengyel GDP-bővülésre számítanak.

A nagy citybeli befektetési és elemzőházak most már egymás után rontják a közép-európai gazdaságokra adott növekedési előrejelzéseiket a fő exportpiacnak számító euróövezet egyre rosszabbnak ítélt kilátásai miatt.

A minap az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői bejelentették, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben most már csak 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló prognózisukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza.

A ház a cseh gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését 2,5 százalékról 2,1 százalékra, a 2012-re érvényes becslést 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

Az RBC Capital Markets citybeli szakértőinek előző, 1,8 százalékos idei magyarországi növekedésről szóló előrejelzése is már gyengített becslés volt, a ház szerint azonban a második negyedéves részletes magyar GDP-adatok nyomán a prognózis "további csökkentése vált indokolttá".

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői - miután erőteljesen rontották a világgazdaság egészére adott növekedési előrejelzésüket - a minap szintén jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló GDP-prognózisukat. A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Morgan Stanley londoni elemzői a magyar előrejelzések csökkentését azzal indokolták, hogy a jelenlegi külső sokkot megsínyli az export, miközben a hazai kereslet változatlanul nyomott.