Kockázatos játékba kezdhet a kormány

2011.09.12. 07:24

Több tekintetben is kockázatos játékba kezd a kormány, ha elfogadja a Fidesz-frakció rögzített árfolyamú végtörlesztésről szóló javaslatát, írja aNapi Gazdaság. Egy a lapnak nyilatkozó bankár szerint a kormány három év múlva úgyis megpróbálta volna rábírni a bankokat, hogy nyeljék le a gyűjtőszámlán vezetett árfolyamkülönbséget.

A kormány hétvégi ülésén foglalkozott a devizahitelesek megsegítésének kérdésével is, a napirenden szerepelt a Fidesz-frakció pénteken ismertetett javaslata, amely szerint a devizaalapú hiteleket az árfolyamgát esetében megismert mértékű fix árfolyamon, minden egyéb költség nélkül lehet majd végtörleszteni.

Orbán Viktor kedden a lovasberényi kormányülést követően azt vetítette előre, hogy míg a frakció a kormány eddigi döntésein túllépő újabb javaslatokat vagy követeléseket akar majd megfogalmazni, addig ő és gazdasági minisztere igyekszik majd ezeket kordában tartani. "Matolcsy miniszter úrral nekünk pénzügy-politikai szempontból értelmes keretek közé kell szorítanunk a javaslatokat" − mondta a miniszterelnök.

Márpedig több tekintetben is kockázatos játékba kezd a kormány, ha elfogadja a Fidesz-frakció ötletét. Jogi szakértők szerint magánjogi szerződésekbe kormányhatározattal ilyen módon beleavatkozni jogállamban nem lehet. Ez − miként a tőzsde és a forint esetében is jól látszott pénteken − azonnal rombolja a befektetői bizalmat, sőt oda vezethet, hogy a magyar állampapírok esetében is megugorhat a kockázati felár.

Ráadásul a megmenteni kívánt emberek is hamar rájönnek, hogy a megoldással csak azok járnak jól, akiknek van megtakarított pénzük. Az egyszerű embereknek a végtörlesztéshez forinthitel kell majd, ám az adósok jó része a jelenlegi állás szerint hitelképtelen.

Akiknek van pénzük, azok frank­alapú kölcsön esetében a jelenlegi, 230 forint körüli árfolyammal számolva tőketartozásuk több mint ötödét spórolhatnák meg, ez egy tízmilliós adósság esetében 2,2 millió forint talált pénz.

Nem történt más, mint hogy a kormány a népszerűség érdekében előrehozta a jövő egyik döntését, vélekedett ugyanakkor egy bankár, aki szerint a kormányzat három év múlva úgyis megpróbálta volna rábírni a bankokat, hogy az árfolyamgátas szerződések esetében nyeljék le a gyűjtőszámlán vezetett árfolyamkülönbséget. Ezt támasztja alá szerinte az, hogy a konstrukció zárásának rendszere még ma is sok tekintetben kidolgozatlan.