Aggódik az S&P az árfolyamrögzítés miatt

2011.09.13. 16:21

Negatív irányba ható kockázatai vannak a devizahitelek rögzített árfolyamon történő, egyösszegű törlesztését lehetővé tevő kormányzati terveknek, amelyek veszélyeztetik a hitelezést, a gazdasági növekedést és a közpénzügyeket, mondta Frank Gill, a Standard & Poor's (S&P) európai szuverénadósság-kockázati besorolásokért felelős igazgatója a Bloomberg üzleti hírügynökségnek adott telefonos interjúban kedden.

A közgazdász kijelentette: "az S&P továbbra is aggódik és a magyar adóskockázati besorolás negatív kilátásokkal párosul". Gill arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság 2012-ben a kormány által előrejelzett 2 százaléknál lassabb ütemben, csupán 1,4 százalékkal bővülhet.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszédében hat területre vonatkozó akciótervet hirdetett. A miniszterelnök az országgyűlés előtt megvalósíthatónak nevezte azt a pénteken ismertetett javaslatot, amely szerint a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egyösszegben végtörleszthetik adósságukat.

Az S&P a még befektetésre javasolt sáv alsó határán, "BBB-" szinten tartja Magyarország szuverén adósságkockázati besorolását.