Az MNB kisegíti a bankokat, erősödik a forint

2011.09.20. 17:40 Módosítva: 2011.09.20. 17:41
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A jegybank az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani - jelentette be Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

    Romló kilátások

    Simor András a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy az MNB lefelé módosította a növekedési várakozásait, az idei GDP előrejelzését 2,6 százalékról 1,6 százalékra, a jövő évit 2,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta. Az idei inflációs prognózis maradt 3,9 százalék, a 2012-est viszont 3,6 százalékról 3,9 százalékra emelte a jegybank. A kormány pénteki bejelentése szerint a költségvetési tervezés 4,2 százalékos inflációval számol jövőre, a növekedést illetően viszont egyezik a jegybank és a kormány várakozása.

    Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket - fűzte hozzá Simor András.

    A devizaalapú jelzáloghitelek  végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja - tette hozzá. Az jegybank számítása szerint körülbelül 1000-1100 milliárd forint törlesztésére kerül sor.

    Az MTI számításai szerint ez a keddi árfolyamon mintegy 3,78 milliárd euró igénybevételét jelentené az augusztus végén 37,554 milliárd eurónyi devizatartalékból, azaz hajszálnyival több mint 10 százalékkal apasztaná a tartalékot, amivel az év eleji szintjére esne vissza.

    Nem csökken az ország devizakockázata

    A megoldással az a baj, hogy bár a lakosság devizakitettsége jelentősen mérséklődik, összességében az országé nem fog, egyszerűen azért, mert az államnak ezzel akkora nettó devizapozíciója nyílik, amennyivel csökken a lakosságé. A dolog bonyolultan hangzik, a legegyszerűbb egy példán keresztül szemléltetni a dolgot.

    Az állam nyitott devizapozíciója most nulla közelében van, ami azt jelenti, hogy 100 egységnyi devizaadósságra (devizakötvényre) jut közel száz egységnyi devizatartalék. Ha az MNB most ennek a devizatartaléknak a terhére vállalja a végtörlesztés lebonyolítását, az azt jelenti, hogy a fennáló 100 egységnyi tartozásra már csak közel 90 egységnyi tartalék jut majd, tehát az állam oldalán nyílik a devizapozíció, kedvezőtlen irányba. Közben persze a lakosságé ugyanennyivel csökken, de az összesített külső devizakitettség ezzel nem lesz kisebb.

    A hírre a piacok mindenesetre jól reagáltak. Erősödni kezdett a forint, az euró 290 fölötti árfolyamról 288 alá süllyedt, a svájci frank pedig 241 forint környékéről 237 forintig esett. A frankot egyébként a Napi Online információi szerint egy piaci pletyka is gyengíti, ami szerint a svájci jegybank holnap az eddigi 1,20-ról 1,25-re emelheti az euró/svájci frank védelmi szintjét. Ennek hatására az euró/svájci frank 1,2170-ig emelkedett.