Megint éves mélyponton a forint

2011.09.21. 12:54 Módosítva: 2011.09.21. 17:13
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Frissítés: késő délutánra némileg erősödni tudott a forint, negyed hatkor az euró 291, a frank 237 forint körül járt.

    Kora délután - átlépve az euróval szembeni 293 forintos szintet - új éves mélypontra zuhant a forint árfolyama. Ezzel folytatódott a több mint egy hete tartó folyamatos gyengülés, amit csak az MNB tudott átmenetileg megállítani tegnap délután azzal, hogy bejelentette: az ország devizatartalékaiból bocsát devizát a bankok rendelkezésére a végtörlesztéshez. A hírre akkor erősödni kezdett a forint, az euró 290 fölötti árfolyamról 288 alá süllyedt, a svájci frank pedig 241 forint környékéről 237 forintig esett.

    A lendület azonban nem tartott sokáig, ma délelőtt 10 órakor hirtelen esni kezdett a forint, az euróval szemben egészen 290-ig esett, majd ezt dél körül egy újabb hullám követte, aminek a mélypontján az euróval szembeni árfolyam elérte a 293,38 forintos szintet is.

    A svájci frankkal szembeni árfolyam követte az euróval szembenit, a délelőtti 234 és 235 forint közötti szintről előbb 238 környékére, majd egészen 240,37-ig ugrott az árfolyam.

    Mivel a forint gyengülése jóval erőteljesebb, mint a térség többi valutájáé - az euróval szemben 1,63 százalékot gyengült, míg a lenygel zloty csak 0,88-at, a cseh korona pedig 0,64 százalékot - egyértelműnek tűnik, hogy a magyar piaccal kapcsolatos bizonytalanság áll az árfolyamgyengülés hátterében.

    Szerepet játszhat a gyengülésben az is, hogy tegnap pletykák kaptak szárnyra arról, hogy a svájci jegybank esetleg tovább gyengítheti a frankot azzal, hogy 1,25-re módosítja az eddigi 1,2-es euróval szembeni árfolyamküszöböt, ez azonban egyelőre nem történt meg - a magyar piacnak pedig jót tehetett volna a lépés.

    Különösebb hír vagy esemény ugyanakkor nem áll a gyengülés mögött, a Portfolio szerint inkább az alacsony likviditás mellett egy-két üzlet okozhatta a hirtelen mozgást az egyébként is romló külső hangulat mellett. A lap által megkérdezett egyik kereskedõ szerint a tegnap 286-287-ig erõsödött forint azoknak jó beszállási pontot jelenthetett az újbóli forinteladásokhoz az euróval szemben, akik abban bíznak, hogy legalább 300-ig elmegy az árfolyam a magyar gazdaságpolitika egyre romló megítélése miatt.