Szalay-Berzeviczy: Drámaian romlott Magyarország megítélése

2011.09.21. 13:55

A kormány válságkezelő technikája és a tabukat döntögető politizálása komoly lyukat ütött az itteni jogbiztonságon és a kiszámíthatóságon - véli Szalay-Berzeviczy Attila, volt tőzsdeelnök, aki szerint emiatt komoly befektetésektől eshet el az ország.

"Az elmúlt két évben többek között azon dolgoztam, hogy az egyik jelentős amerikai pénzintézet a Morgan Stanley matematikai kutató központjához hasonlóan szintén Budapestre helyezze a 150 új munkahelyet teremtő európai egységét.... ma a bostoni megbeszéléseim során arról tájékoztattak, hogy az elmúlt egy évben olyan mértékben romlott meg az országunkban a jogbiztonság és olyan mértékben vált bank ellenessé a magyar kormány, hogy végül Lengyelország mellett döntöttek." -posztolta nemrég a Facebookon.

Az Index kérdésére elmondta, hogy a világban megfigyelhető egy olyan trend, hogy a növekvő költségracionalizálási kényszer hatására egyre több pénzintézet próbálja kiszervezni a hagyományos pénzügyi központokból azokat a területeket, amelyek még mindig elég munkaerő igényesek. Ilyen tipikusan a tőzsdei kereskedéssel foglalkozó pénzintézeteknél az elszámolási terület (backoffice) vagy az ügyfél call center. Ezt általában az olcsó munkaerőpiaccal rendelkező Indiába vagy Közép-Kelet Európába szeretik áthelyezni Londonból, New Yorkból és Bostonból.

Ebből azonban mi egyre kevésbé részesedünk: "Sajnos Magyarország imázsa és megítélése az elmúlt egy évben drámaian megromlott a világ legnagyobb pénzügyi központjaiban. A kormány válságkezelő technikája és a tabukat döntögető politizálása komoly lyukat ütött az itteni jogbiztonságon és a kiszámíthatóságon, ami a legfontosabb tétel egy befektető gondolkodásában, amikor arról dönt, hogy melyik országba helyez át egy irodát vagy teljes üzletágat"- mondja Szalay-Berzeviczy.

"A külföldi pénzintézetek körében pedig eleve rémisztően hat az a bank- és tőkepiac ellenes retorika és azoknak a kormányzati lépéseknek a sorozata, amely kezdődött a bankadóval, majd folytatódott a magánnyugdíj-pénztárak államosításával, és tetőzni látszik most a fix árfolyamos devizahiteltörlesztési  javaslattal. Pedig a bankszektorban is óriási szükség lenne az ilyen új munkahelyekre, mert nagyon sokan vesztették el az állásukat a többek között már három éve tartó válságnak köszönhetően" - tette hozzá a BÉT volt elnöke.