Varga Mihály: Nem kár két-három bankért

2011.09.21. 17:46 Módosítva: 2011.09.21. 17:53

Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint nem olyan nagy tragédia, ha két-három bank eltűnik a magyar piacról. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Válasznak adott interjúban közölte: ki kell mondani, hogy a bankok a devizahitelekkel becsapták az ügyfeleiket.

Varga úgy emlékszik, hogy az első Orbán-kormány utáni évben, 2003-ban indultak el a hazai bankok a devizaalapú jelzáloghitellel, amely 2004-től futott fel igazán.

Arra a kérdésre, ki felel a devizahitelek elburjánzásáért, az államtitkár azt válaszolta: nem bíró, politikusként viszont határozott véleménye van arról, miért állhatott elő ez a helyzet.

"A Fidesz az első kormányzása alatt olyan otthonteremtési programot indított el, melynek köszönhetően az emberek 5-15 évre forintalapú jelzáloghitelt vehettek fel állami kamattámogatás mellett lakásvásárlásra vagy -építésre" – folytatta.

Emlékeztetett: a 2002-ben hatalomra kerülő Medgyessy-kormány ezt a programot megszüntette, "bár néhány miniszternek az utolsó pillanatban még sikerült élnie ezzel a lehetőséggel". A 2004-től kibontakozó devizahitelezés megfékezésére Magyarországon – a környező államokkal ellentétben – nem született korlátozó intézkedés. Varga szerint érdemes lenne egy országgyűlési bizottságnak megvizsgálnia ebből a szempontból a 2004 és 2008 közötti időszakot.