Nem hatotta meg Matolcsy levele az osztrákokat

2011.09.22. 17:49

Nem változtatott az osztrák pénzügyminisztériumnak a magyar devizahitel-végtörlesztési törvénnyel kapcsolatos álláspontján a magyar válaszlevél, amit az Index hozott nyilvánosságra még hétfőn- közölte csütörtökön az MTI érdeklődésére a bécsi szaktárca szóvivője.

Az osztrák álláspont kiderül abból a levélből, amit Maria Fekter pénzügyminiszter küldött szeptember 12-én Matolcsy Györgynek, és nem változott a nemzetgazdasági miniszter válaszlevelének hatására - közölte Harald Waiglein.

Az osztrák pénzügyminiszter múlt hétfői levelében úgy vélekedett, hogy a magyar lépés "hatalmas és azonnali veszteségekhez" vezet az egész magyar bankrendszerben és veszélyezteti Kelet- és Közép-Európa egészének pénzügyi stabilitását. Maria Fekter szerint "a tervezett intézkedések a jogbiztonság olyan mértékű sérülését jelentik, amelyre eddig egyetlen EU-tagországban sem volt példa". Úgy fogalmazott a végtörlesztési törvényjavaslatról, hogy az piacgazdaságban elfogadhatatlan gyakorlat, és "nem felel meg a várakozásoknak, amelyeket egy befektető egy működő piacgazdasággal és demokráciával szemben támaszthat".

Harald Waiglein kedden az osztrák hírügynökségnek elmondta azt is, hogy a bécsi tárca több lehetőséget vizsgál, "jogi természetű kapcsolódási pontokat" keres, hogy fellépjen a Magyarországon törvényben rögzített adósságtörlesztési megoldás ellen.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a nemzetgazdasági minisztérium osztrák társminisztériumait, hogy az index.hu hétfőn közzétette Matolcsy György miniszter angol nyelvű levelét, amelyet Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszternek írt.

A nemzetgazdasági tárca az MTI megkeresésére kedden nem kívánta kommentálni a devizahitelek végtörlesztése ügyében folytatott osztrák-magyar levélváltásról a sajtóban megjelent információkat.

A bécsi pénzügyminisztérium által az MTI rendelkezésére bocsátott, múlt pénteki keltezésű levélben Matolcsy György úgy fogalmazott, a kormány "egy szinte megoldhatatlan gazdaságpolitikai helyzetet, aknamezőt" örökölt az előző kormányzattól. "Többek között mintegy egymillió háztartás esett a devizahitelezés csapdájába, az ő megsegítésük létfontosságú feladata a kormánynak" - hangsúlyozta.

Kiemelte többek között, hogy a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem lesz kötelező a bankoknak a devizahiteleket forinthitelre átváltaniuk, illetve a devizahitelek kiváltásához forinthitelt nyújtaniuk. Felhívta hivatali partnere figyelmét arra, hogy az egyösszegű végtörlesztést csak december 31-ig lehet igényelni. "Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a végtörlesztés nem ingatja meg a pénzügyi rendszert, ellenben számításaink szerint hathatós segítséget nyújthat az egymillió devizahitellel terhelt háztartás közel 10 százalékának" - érvelt a levélben a nemzetgazdasági miniszter. A magyar intézkedés igazságos, európai normákat követő teher- és kockázatmegosztás, amely nem a bankok "megbüntetéséről" szól - írta. Hozzátette, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az intézkedések nemzetközi és hazai hatásait és indokolt esetben haladéktalanul közbelép.