Végtörlesztés: máris korrigálnak

2011.09.23. 16:52

Már hétfőn az országgyűlés elé kerülhet az a módosító javaslat, amely korrigálja a hétfőn elfogadott végtörlesztésről szóló törvény kapcsán a jogalkotói hibát, tudta meg az Index Rogán Antaltól, a javaslatot benyújtó, fideszes képviselőtől.

A hibára a Napi Gazdaság hívta föl a figyelmet pénteki cikkében, eszerint a lakáscélú deviza jelzáloghitelt fölvevőknek nem kell személyi jövedelemadót, illetve ajándékozási illetéket fizetnie az elengedett tőketörlesztés után a fix árfolyamú végtörlesztéskor, a szabad felhasználású deviza jelzáloghitelüket végtörlesztőknek viszont kell – a köztársasági elnök aláírására váró törvény szövege szerint.

Ez az aláírás azonban talán meg sem születik. Az origo.hu úgy tudja, Orbán Viktor környezetéhez is eljutott olyan tanács a piacról, hogy szerencsésebb lenne, ha a kormány – legalább átmenetileg – kifarolna az ügy mögül, és Schmitt Pál államfő nem írná alá a törvényt hétfőn, ezzel pedig időt nyerne az ország.

A végtörlesztésről most elfogadott magyarországi szabályozás ugyanis, ezt a közigazgatási tárca szakvéleménye is megerősítette, egészen biztos nem felel meg a nemzetközi jogi előírásoknak. Vagyis, ha akár nyolc-tíz év elteltével is, de biztosan az államháztartásnak kellene megfizetnie azt a pénzt, amivel a rögzített árfolyamú végtörlesztés bevezetése a bankokat terhelné.

Ha Orbánt valóban ráveszik, hogy Schmitt ne írja alá a törvényt – nem kétséges ugyanis, hogy erről nem a Sándor-palotában születik meg a döntés –, ez lesz az első eset, amikor a tavaly augusztusban hivatalba lépett köztársasági elnök megállít egy törvényt a kihirdetés felé vezető úton.