Így adóztatnák az online szerencsejátékokat

2011.09.26. 15:01

Új szabályokat javasol az online szerencsejáték-szervezésre az aktuális adótörvény-salátacsomaghoz benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatában (pdf) Rogán Antal. A tervezet nyolc paragrafusban határozná meg, milyen feltételekkel kaphat engedélyt magyarországi szolgáltatásra online szerencsejátékszervező, illetve távszerencsejáték-szervező, valamint azt is, hogy milyen retorziókra számíthat az engedély nélkül működő honlap.

A javaslat értelmében jövő év január 1-jétől csak adóhatósági (NAV-) engedéllyel lehetne távszerencsejátékot szervezni. A korlátozás a hírközlő eszköz és rendszer útján szervezett lóversenyfogadást és kártyajátékokat (így például a netes szerencsejátékok közül talán legnépszerűbb, és sok szempontból sportként kezelt online pókert) vonja a távszerencsejáték fogalma alá.

Az engedély feltétele többek között, hogy a távszerencsejátékot szervező cég rendelkezzen legalább 200 millió forintnak megfelelő tőkével és az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában bejegyzett székhellyel. A játékszervezőnek, ha nem magyarországi a székhelye, magyar lakhellyel vagy székhellyel rendelkező képviselőt kell megneveznie. Az online szerencsejátékos cégek, ha úgynevezett szerveralapú pénznyerő automatát üzemeltetnek, a tiszta játékbevétel 33 százalékát kötelesek játékadóként befizetni.

A módosító javaslat szerint ha egy adott weblap állami adóhatósági engedély nélkül nyújt Magyarországról elérhető szolgáltatást, akkor egyfelől a netszolgáltatónak kötelessége, hogy hozzáférhetetlenné tegye a szerencsejátékban való részvételre vonatkozó ajánlatot, másfelől pénzintézeti kötelezettség az ilyen szolgáltatók bankszámlájának kvázi befagyasztása kilencven napra.

A módosító javaslat az adósaláta-törvényben átírna egyes médiaszabályozásokat is. Így például a tervezet megtiltaná, hogy Magyarországon hirdessenek vagy médiatámogatóként megjelenjenek olyan online szerencsejátékos cégek, amelyek nem rendelkeznek magyarországi szervezésű vagy Magyarországról elérhető tevékenységre szóló NAV-engedéllyel. A szabályokat be nem tartó távszerencsejáték-szervezők akár 100 millió forintos bírságot is kaphatnak.