Ökoturisztikai díjakat osztottak ki

2011.09.27. 11:30

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága által létesített tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont és a Szabics Bt. által üzemeltetett tiszaörvényi Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény ért el első helyezést "Az év ökoturisztikai létesítménye 2011" cím elnyerésért szervezett pályázaton. A díjakat kedden a Turizmus Világnapja alkalmából tartott ünnepségen adták át Budapesten.

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon több mint 550 létesítményben folyik ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenység, ezek közül tíz nemzeti park országszerte 27 látogatóközpontot, 47 bemutatóhelyet és 148 tanösvényt működtet. Rácz András elmondta: tavaly csaknem 1,5 millióan vették igénybe az ökoturisztikai szolgáltatásokat nemzeti parkokban, a látogatók száma évről évre nő.

Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője a díjazottak kiválasztásáról elmondta: fontos szempont volt, hogy a létesítményeket az üzemeltetők látogatóbarát, családbarát módon alakítsák ki és működtessék. Hozzátette, hogy céljuk, az új turisztikai stratégiában az ökoturizmus egyedi, karakteres termékként jelenjen meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői pályázhattak, látogatóközpontok vagy tansövény kategóriában. A tanösvények, valamint a látogatóközpontok felszereltségének és szolgáltatásainak összemérése során azokat a látogató- és családbarát jelleget legjobban képviselő bemutatóhelyeket igyekeztek megtalálni, amelyek a leginkább hozzájárulnak a látogatók megfelelő környezeti szemléletének kialakításához.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelmi helyettes államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium  turisztikai főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttes közreműködésével valósult meg. A pályázatra az ország különböző tájairól 21 pályamunka érkezett.

A tanösvény kategóriában második helyezést ért el a Bernecebaráti tanösvény, a harmadik helyen pedig a Saághy István Tanösvény végzett. A látogatóközpont kategóriában a második helyezett a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete, a harmadik pedig a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Turisztikai és Természetismereti Központja lett.