Nehezebb lesz az élet jövőre

2011.09.28. 16:18

Jövőre az állam 14 055 milliárd forintot szed be és 14 630 milliárd forintot oszt szét, derül ki az origo.hu által megszerzett 2012-es költségvetés-tervezetből. Az állam magán mindössze 300 milliárd forint spórolna, a Széll Kálmán-terv még 500-530 milliárdos kiadáscsökkentésétől beszélt.

Durván drágul a vonatjegy

40 milliárddal kevesebb jut jövőre közutak építésre, és felújításra, 75 milliárddal kevesebb egyéb állami feladatokra. Közösségi közlekedésre durván 10 milliárddal szánnak kevesebbet, a legnagyobb spórolást azonban nem hatékonyságjavítással, hanem az utazási kedvezmények drasztikus megvágásával érik el. Ebből a pénzből viszont többet költenek a pályavasút felújítására, és többet juttatnak a MÁV-nak, GYSEV-nek és Volánnak is.

Leépítés a közszférában

A közszférában nem emelkednek az illetmények és jelentős mértékű, közel 30 ezer főt érintő létszámleépítés jön, ebből 20 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. Szigorítják a pénzköltési szabályokat a központi költségvetési szerveknél, ettől csaknem 60 milliárd forint megtakarítást várnak.

A szociális ellátások többségét jövőre egy közös, úgynevezett Nemzeti Szociálpolitikai Alapból fizetik majd, így elvileg jobban kimutathatóvá válik, hogy mennyit költ az állam a szociális ellátórendszer finanszírozására, jövőre például 865 milliárd forintot.

Kevesebb a családi támogatás

A családi pótlékot, anyasági támogatást, a gyest, a gyermeknevelési támogatást, a pénzbeli gyermekvédelmi támogatást és az életkezdési támogatást befagyasztják, 4,2 százalékosra tervezett infláció ennyivel csökkenti ezen támogatások vásárlóértékét.

Jövőre az önkormányzatok is kevesebbet költhetnek, 1140 milliárd forint támogatást adna a központi költségvetés az önkormányzatoknak, ez csak egy százalékkal sem haladja meg az idei támogatást, vagyis még az inflációval sem korrigálják a forrásokat.

Rosszabb lesz a cégeknek is

Emelkedik a regisztrációs adó, ez csaknem 7 milliárd forint többletbevételt jelentene, és átvariálják a gépjármű megvételekor fizetendő illeték alapját is, amitől további 6,5 milliárd forint bevételt remélnek. Adókötelessé teszik az üzleti ajándékokat és reprezentációt, 27 százalékos áfát, és egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni utánuk.

A két lépésből 15 milliárd forintot szednének be. A tervezetből kiderül továbbá az is, hogy a havi bruttó 202 ezer felett meghagyott félszuperbruttós személyi jövedelemadó csaknem 110 milliárd forintos bevételt hoz a konyhára.

40 százalékkal emelik a céges autók adóját, miközben a hengerűrtartalom-alapú adót teljesítményalapúvá formálják, és az adó függ attól is, hogy a kocsi milyen környezetvédelmi osztályba tartozik. Ettől 20 milliárd forint bevételt vár az állam. Új adóként lesz baleseti adó, amelyet a balesetet okozó autós vagy annak biztosítója fizet, és az online szerencsejátékokat is megadóztatják, ez 30 milliárd forint bevételt hoz.

Drágul az alkohol, a dízel és a dohány

Az áfa 25-ről 27 százalékra való megemeléséből 150 milliárd forintos pluszbevétel, a dohány, alkohol és gázolaj jövedéki adójának és a játékadónak a növeléséből remélt 54 milliárd forintos többletbevétel, a munkavállalók egészségbiztosítási járulékának 1 százalékpontos növeléséből számított 83 milliárd forint, és a vállalkozók járulékalapjának a minimálbér helyett annak másfélszeresére való módosításából várt közel 30 milliárd forintos bevétel származik, írja az origo.

A költségvetés jelentős nagyságú tartalékkal készül, a kamatkockázati tartalék 50 milliárd forint lehet, az Országvédelmi Alap 150 milliárdos, a rendkívüli kormányzati tartalék pedig 100 milliárd forintra. Az origo.hu úgy tudja, hogy a negyedik tartalék 90 és 155 milliárd forint között lehet. Idén a költségvetés 90 milliárdos tartalékkal vágott neki az évnek, ezt tornászták fel februárban a 250 milliárdos stabilitási tartalék létrehozásával.