JP Morgan: fél százalékos növekedés lesz Magyarországon

2011.09.30. 10:34

Meredeken rontották a közép-kelet-európai országok - különösen Magyarország és Csehország - jövő évi gazdasági növekedésére adott becsléseiket pénteki új prognózisukban londoni felzárkózó piaci elemzők, elsősorban az euróövezetben várt recesszió negatív keresleti hatásaira hivatkozva.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének a felzárkózó európai térséggel foglalkozó közgazdászai pénteken ismertetett legújabb előrejelzésükben közölték: a magyar gazdaságban az eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

A ház londoni elemzői szerint 2012-ben Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

A JP Morgan szakértői 0,6 százalékponttal 1,0 százalékra rontották Csehországra adott 2012-es növekedési prognózisukat, Lengyelországban pedig az eddigi 3,0 százalék helyett 2,7 százalékos egész évi növekedést várnak jövőre.

Rosszabb és jobb is lehet

Legutóbb a GKI rontotta a jövő évi gazdasági kilátásokat: az intézet szerint búcsút inthetünk a növekedésnek, és egy százalékos visszaesés jöhet.

Korábban a Pénzügykutató is felvetette a recesszió esélyét, a Századvég Gazdaságkutató 1,1 százalékra rontotta a növekedési kilátásokat, a kormány azonban továbbra is 1,5 százalékos bővülésre alapozza a jövő évi büdzsét.