Alig nőtt az export tavaly óta

2011.10.03. 11:47

Júliusban az egy hónappal korábbihoz képest csökkent az export és az import értéke - derül ki a KSH ma közzétett adataiból. Az export a júniusi 1 746 milliárd forintról 1 658 forintra, az import pedig az egy hónappal korábbi 1 584 milliárd forintról 1 561 milliárdra csökkent. A behozatal forintban számolva a tavalyi értéktől is elmarad - annak 97,7 százalékát teszi ki - a kivitel ugyanakkor minimálisan, 0,8 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Az első hét hónapban az export értéke 12 403 milliárd forint (46 milliárd euró), az importé pedig 11 270 milliárd forint (42 milliárd euró) volt, január és július között 12 százalékkal volt magasabb az export és 10 százalékkal az import, mint az előző év hasonló időszakában - emeli ki a KSH közleménye. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1132 milliárd forintot (4209 millió eurót) tett ki, 317 milliárd forinttal (1226 millió euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2011 első hét hónapjában 10, illetve 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Külkereskedelmi mérlegünk aktívuma az unió egészét nézve 52 milliárd forinttal nőtt: ezen belül az új tagállamok esetében 159 milliárd forinttal javult, míg a régi tagállamok vonatkozásában 107 milliárd forinttal romlott az egyenleg.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 19 százalékkal bővült, ezzel szemben az importé csupán 3 százalékkal haladta meg a bázisszintet. Külkereskedelmi forgalmunk hiánya ebben az  országcsoportban 493 milliárd forint volt, 265 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első hét hónapjában. Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum jelentősen, 363 milliárd forinttal mérséklődött, ezzel szemben az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 114 milliárd forinttal romlott.

2011 első hét hónapjában a legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök árufőcsoport kivitelének és behozatalának volumene 11, illetve 8 százalékkal bővült. Az árucsoport behozatalában jelentősen visszaesett az ázsiai és a régi EU-államok, kivitelében az európai országokkal szemben regisztrált érték. Ezzel szemben a mobiltelefon exportjának köszönhetően nagymértékű volt a növekedés az ázsiai és afrikai relációkban. A közúti jármű, valamint az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalmában kétszámjegyű volumenbővülést mért a KSH.

A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek kivitelének volumene közel harmadával, a behozatalé mintegy ötödével volt több, mint egy évvel korábban. Az árucsoport júliusi, mindkét irányú forgalma viszont csak némileg haladta meg a magas bázisszintet, ugyanis tavaly ezt a hónapot érintette az orosz gyógyszerkereskedelmi törvények ideiglenes keresletfelhajtó hatása. A gumigyártmány export- és importvolumenét töretlen növekedés jellemezte az időszak egészében.

Az energiahordozók importvolumene az év első hét hónapjában 5 százalékkal volt több, mint 2010 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene 12 százalékkal emelkedett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gázé közel ötödével volt kevesebb. 2011 június–júliusában azonban tendenciaváltás történt, a kőolaj és kőolajtermék importvolumene csökkent, a természetes és mesterséges gázé 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek export- és importvolumene 3, illetve 10 százalékkal bővült. A kivitel volumene áprilistól némileg alatta maradt, a behozatalé júniustól még valamelyest meghaladta a bázisszintet. Az árufőcsoport exportjában legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény kivitelének volumene 10, a zöldségféle és gyümölcsé 3 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. Dinamikusan növekedett az élő állat, a tea, kakaó, fűszer export-, illetve a hús és húskészítmény importvolumene.