Fitch: Sokan végtörlesztenek, de nem ez a lényeg

2011.10.05. 15:24
A devizaalapú hitelek végtörlesztése hatással lesz a magyar bankrendszer tőkemegfelelési rátájára, jóllehet a magyar bankok várhatóan nem szorulnak majd tulajdonosi vagy állami segítségre - áll a Fitch szerdai jelentésében, ami alapján a végtörlesztési program önmagában nem fogja befolyásolni a Magyarországra érvényben tartott, befektetési ajánlású szuverén adósbesorolást.

A Fitch hitelminősítő szerdai jelentése szerint a piaci árfolyam alatti végtörlesztési lehetőséggel a jogosult magyar devizahitelesek 25 százaléka él majd - ez magasabb arány, mint amekkorát a korábbi becslések jósoltak: Matolcsy György az osztrák pénzügyminiszternek írt levelében azt jósolja, az érintettek 10 százaléka, mintegy 100 ezer ember tud élni a lehetőséggel, és a bankok vaárakozásai is ez utóbbihoz állnak közel.

A végtörlesztők becsült száma alapján a Fitch Ratings megerősítette azt a már korábban is közölt becslését, hogy a lejárati idő előtti törlesztések hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthetnek fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.

A cég szerint ettől még nem válna azonnal szükségessé a magyar bankok tőkepótlása a tulajdonos bankok vagy a magyar állam részéről. Tekintettel azonban arra, hogy a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, egyes bankok az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el - áll az elemzésben.

Nem a végtörlesztés a legfontosabb

A Fitch Ratings londoni elemzői felidézik, hogy a cég nemrégiben jelentősen lefelé módosította az idei és jövő évi magyarországi gazdasági növekedésre adott előrejelzéseit, 2,8 százalékról 1,6 százalékra, illetve 3,2 százalékról 1,5 százalékra. A cég szerint Magyarország fő nyugat-európai kereskedelmi partnereinek romló növekedési kilátásaival, valamint a hazai költségvetési takarékossági intézkedésekkel összehasonlítva "eltörpülnek" a végtörlesztésből a gazdasági aktivitásra gyakorolt hatások, ám ez az intézkedés visszafoghatja a bankok hitelfolyósításának élénkülését, és a Magyarországgal kapcsolatos befektetői várakozások is romolhatnak, aminek középtávon kedvezőtlen hatásai lehetnek a gazdasági növekedésre.

A Fitch Ratings az elemzésben közölte: véleménye szerint a devizaalapú adósságteher problémájával kapcsolatos magyar kormányzati intézkedések kockázatokat jelentenek a bankszektorra és Magyarország befektetői megítélésére is.

Nem várható leminősítés

A jövőbeni adósosztályzati lépések fő vezérlő tényezői azonban a középtávú deficit- és közadósság-csökkentés melletti elkötelezettség, valamint a növekedési kilátások és a külső finanszírozási kockázatok lesznek - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Fitch hangsúlyozta: a devizaalapú hitelek végtörlesztésével kapcsolatos kormányzati intézkedések önmagukban nem gyakorolnak Magyarország adósosztályzatára olyan mértékű további nyomást, amely negatív hitelminősítői lépéshez vezetne. Az elemzés biztatónak nevezi ebből a szempontból azokat a legutóbbi nyilatkozatokat, amelyek szerint a kormány kitart a jelenlegi konszolidációs célok mellett.

A Fitch Ratings - csakúgy, mint a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - a befektetésre ajánlott besorolási sáv alsó szélén, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst. Erre az osztályzatra stabil kilátás érvényes, a másik két cég magyar osztályzati kilátása ugyanakkor leminősítés lehetőségére utaló negatív.

Ha a három nagy hitelminősítő közül bármelyik leminősítené a magyar adósosztályzatot, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett osztályzati sávba.

A Moody's szerint nagyobb a veszély

A Moody's kedd éjjel bejelentette, hogy több magyar bank önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait leminősítési felülvizsgálat alá vette. A cég a lépést a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekkel indokolta.

A Moody's leminősítési felülvizsgálatai a OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.

A hitelminősítő saját becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyi veszteséget is okozhat a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájában, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.