Jövőre akár le is állhat a magyar gazdaság növekedése

2011.10.05. 11:20 Módosítva: 2011.10.06. 11:52

Az idei 1,5 százalékos GDP-növekedés után jövőre 0,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – mondja a Kopint-Tárki a most megjelent konjunktúrajelentésben. Az intézet korábban 3 százalékos növekedést jósolt 2012-re.

A legvalószínűbb 2012-es GDP-adat 0-1 százalék közé esik, de ennél rosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni – jelezte Palócz Éva vezérigazgató.

Az infláció a korábban várt 3,6 százalék helyett 4,6 százalékra gyorsul 2012-ben, az idei 4,0 százalékos fogyasztói áremelkedés után.

A magánfogyasztás egy százalékkal visszaesik, a beruházások stagnálnak jövőre, a GDP csekély növekedését az export
(6 százalékos) és az import (5 százalékos) ütemkülönbsége azaz a nettó export okozza.

A Kopint-Tárki az adóváltoztatások konkrétumainak bizonytalanságai miatt nem adott előrejelzést az államháztartás jövő évi hiányára. A kormány GDP arányosan 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol 2012-re.

A jövő évi költségvetés kockázatait elemezve Palócz Éva elmondta: a szükséges fiskális konszolidáción belül a bevételi oldalon tervezett 500 milliárd forint többlet reálisnak tűnik, miközben az intézet szerint az szja-változás és a minimálbér- illetve a szakmai bérminimum nagymértékű emelése, valamint az adójóváírás kivezetése a versenyképességet és a foglalkoztatást rendkívül rontja.

A kiadási oldalon várt több száz milliárdos megtakarítás legnagyobb problémája, hogy azt egyenletesen szétteríti - tette hozzá a vezérigazgató, aki úgy látja, hogy háttérszámításokat nem végzett a kormány annak érdekében, hogy megalapozza az 5-10 százalékos, szinte minden területre kiterjedő megszorítást.

Kérdésre válaszolva Palócz Éva megerősítette, hogy a költségvetésben látható több száz milliárd forintos tétel "ide-oda tologatása" nehézzé teszi a számításokat, arról nem is szólva, hogy a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat nem tartalmazza a 2011. évi tervet, és a 2011. évi várható teljesítést sem. "Ha mégis prognózist kellene adni, akkor véleményem szerint a GDP arányos eredményszemléletű hiány 3-4 százalék közé eshet" - válaszolta az MTI kérdésére Palócz Éva.