Kiürül a miskolci cementgyár

2011.10.05. 11:59 Módosítva: 2011.10.05. 13:08
Hejőcsabai cementgyárának leállítására és az ott lévő szinte valamennyi dolgozója elbocsátására kényszerülhet a Holcim Hungária, miután csaknem egy év alatt sem sikerült megoldani a gyár tulajdonviszonyaival kapcsolatos patthelyzetet. Még tavaly novemberben született bírósági döntés a Holcim és a Magyar Cement Kft. között a gyárról évek óta húzódó jogvitában. Ez azonban érdemben nemhogy megoldotta volna a helyzetet, hanem ellehetetlenítette a cementgyár működtetését.

Tavaly novemberben született jogerős bírósági döntés a Holcim és a Magyar Cement évek óta tartó pereskedésében; a két cég jogvitája arról szólt, hogy kié a Miskolcon lévő hejőcsabai cementgyár. A bíróság döntése szerint a cementgyár termelő eszközei, berendezései a Holcim Hungária tulajdonában maradtak, míg a cementgyár ingatlanjait a bíróság megosztva hagyta a Holcim és a Magyar Cement Kft. között. Miután a két cég nem tudott megállapodni a megosztott vagyon hasznosításáról – a Holcimnak húszmilliárdos ajánlata volt a jogvita lezárására –, olyan patthelyzet alakult ki, ami a termelés ellehetetlenülését eredményezte.

A Holcim ezért – és figyelembe véve a gazdasági válság és a magyarországi építőipar drasztikus visszaesésének a hatásait – az elmúlt egy évben folyamatosan leállította a gyártást az üzemben. A gyár dolgozóit azonban eddig nem bocsátották el, holott a százötven alkalmazottnak az utóbbi hónapokban jórészt már csak karbantartási, állagmegóvási munkákat kell végeznie.

A Holcim most közzétette: a jogszabályokban előírtnál kedvezőbb feltételeket kínál azoknak, akik önszántukból döntenek úgy, hogy otthagyják a gyárat (nem minden dolgozó munkaviszonyát tervezik megszüntetni, tíz-húsz ember maradhat a további karbantartási munkák elvégzésére). A vállalatvezetés szerint a létszámcsökkentés elkerülhetetlen, a munkatársak mostanában már minden második hetet otthon töltötték, a korábbi műszakpótlék elmaradásával jövedelmük is csökkent.

Ezért most az önként távozóknak a kollektív szerződésben foglalt végkielégítésen felül felajánlották az év végégig járó munkabér, benne a 13. havi bér és  ezen felül 3 havi bruttó átlagkereset kifizetését, a munkáltatói kamatmentes kölcsön törlesztési kötelezettségének egy éves felfüggesztését, százezer forintos átképzési támogatást, valamint azoknak, akik a Holcim Hungária Zrt-nél vagy jogelődjeiné három évnél régebben dolgoznak, további egyszeri bruttó kétszázezer forint jutalmat.