NGM: Marad a telekomadó

2011.10.05. 17:47 Módosítva: 2011.10.05. 20:45

Magyarország továbbra sem kívánja módosítani az ágazati különadóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar szabályozás teljes mértékben megfelel a közösségi jognak - írja a Nemzetgazdasági minisztérium szerdai közleménye.

Az Európai Bizottság a telekommunikációs szektorra kivetett különadó miatt márciusban indított eljárást, első körben hivatalos felszólító levélben tájékoztatást kérve a kormánytól, amire az a rendelkezésre álló két hónapon belül válaszolt is. Az ezt követő lépésben múlt csütörtökön a testület felszólította Magyarországot az adónem eltörlésére - amiből egyébként évente 60 milliárdos bevétele származik a költségvetésnek, így a romló kilátások mellett különösen fájdalmas lenne a visszafizetés.

A Bizottság szerint a távközlési szektorra kivetett különadó nem egyeztethető össze a közösségi joggal, mert az adóból származó bevételeket a kormány nem a távközlési szektor szabályozásának külön költségeire fordítja, hanem az a központi költségvetés bevételét képezi.

Brüsszel még bízik a per elkerülésében

Az Európai Bizottság még bízik abban, hogy az Európai Bíróság bevonása nélkül is rendezhető a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében kialakult nézeteltérés.

Ez derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a testület szóvivője, Jonathan Todd adott az MTI-nek azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette: Magyarország továbbra sem kívánja módosítani az ágazati különadóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar szabályozás teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.

"A tagországok az uniós szabálysértési eljárások alá vont problémák 95 százalékát megoldják még az előtt, hogy azok az Európai Bíróság elé kerülnének - mondta Todd. - Arra számítunk, hogy Magyarország követi más tagországok jó példáját."

A minisztérium szerint a Bizottság által hivatkozott irányelv a távközlési szektort érintő különadót illetően semmiféle kötelezettséget nem állapít meg, és mivel a közvetlen adózás tagállami hatáskör - nem is állapíthat meg.

A Bizottság érvelése azért is téves, hiszen ha a távközlési szektor szereplőit csak olyan adó terhelhetné, amely kizárólag a távközlési szektor szabályozásának költségét fedezhetné, akkor ezek a vállalkozások például semmiféle központi vagy helyi adóval nem lennének adóztathatóak - írja a közlemény. Ha a Bizottság érvelése helyes lenne, akkor a távközlési szektor társasági adót és helyi adót sem fizethetne.

"A fentiekre tekintettel Magyarország kész arra, hogy álláspontját egy esetleges – a Bizottság által indított – Európai Bíróság előtti eljárásban is megvédje" - zárul a minisztérium közleménye.