Görögország csődbe megy, de az eurózóna nem bomlik fel

2011.10.07. 13:30

Magyarországon jövőre szinte biztosan recesszió lesz, csak az a kérdés, hogy mekkora, mondta Zsiday Viktor, a Plotinus Vagyonkezelő ügyvezető igazgatója az IFUA Horváth & Partners és a Concorde Alapkezelő konferenciáján.

Zsiday azért gondolja ezt, mert nem lesznek olyan tényezők, amelyek a növekedést megalapozzák. A lakosság a hiteleit fizeti majd vissza, fogyasztani nem tud. A bankok tőkéjét a szabályozók elvették, nem tudnak hitelezni, így beruházás sem lesz. A kormányzat az idén stimulálta a gazdaságot, a következő évben már nem lesz erre lehetősége, tehát megszorítani fog. Egyetlen reményünk az export lenne, de mivel Európában sem lehet növekedésre számítani, a kivitel sem fogja húzni a gazdaságot.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint Magyarországon inflációra kell felkészülni, romlanak a forráshoz jutás feltételei. Arra viszont nem számít, hogy az eurózóna felbomlik, mert ez egész Európának sokkal rosszabb lenne, mintha Görögország az eurózóna tagjaként megy csődbe. Azt ugyanis biztosra veszi, hogy Görögország csődbe megy, csak az a kérdés, hogy mikor. Szabó László, a Concorde Alapkezelő portfóliókezelője úgy látja, Európa arra törekszik, hogy Görögország akkor menjen csődbe, amikor a többi veszélyeztetett eurózóna-tag köré már felépítették a „tűzfalat”.  Móró Tamás már 2-3 hónapon belül is esélyt lát a görög csődre.

Zsiday Viktor ezzel egyetértve arra is felhívta a figyelmet, hogy Argentína annak idején még 3 évig húzta ahhoz képest, hogy a számok már csődöt mutattak. Szerinte egyébként a jelenlegi pénzügyi válság elkerülhetetlen következménye, hogy Európában szorosabb együttműködés alakuljon ki. Ezzel kapcsolatban Szabó László arra mutatott rá az IFUA Horváth & Partners és a Concorde Alapkezelő konferenciáján, hogy Görögország pénzügyi szuverenitása már meg is szűnt, a rá vonatkozó szabályokat Európában hozzák meg.