A miniszter megerősítette, kávéra is jönne a chipsadó

2011.10.09. 14:32 Módosítva: 2011.10.09. 14:59

A népegészségügyi termékadót kivetnék a kávéra, az ízesített sörökre és az alkoholos üdítőkre is, erősítette meg a korábbi sajtóértesüléseket a HírTV-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A készülő tervezet átlagosan 25 százalékkal emelné azoknak a termékeknek a közterhét, amelyekre már kivetették a chipsadót, így tovább drágulhatnak a magas koffeintartalmú energiaitalok, az ételízesítők, valamint a magas só- és cukortartalmú termékek.

A tervek szerint januártól az ízesített sörök és az alkoholos frissítők után literenként 35 illetve 100 forint, a kávénál pedig kilónként 250 forint lenne a termékadó. A kormány korábban 20 milliárd forint adóbevételt várt az intézkedéstől, de a jövő évi költségvetés tervezetében már 30 milliárddal számolnak.

Fazekas arról is beszélt, hogy a legfontosabb a mostani felvetésből a vidékfejlesztési tárca által is kiemelt területek közül a lekvárok és a lekvárutánzatok kérdése. Mint mondta, ma a boltban inkább ízesített és különböző adalékanyagokkal feljavított élelmiszerek vannak, ha rajta múlna, akkor ezek adóztatását szorgalmazná. Egyben egyértelművé tenné, hogy a lekvár gyümölcsből készül.

"Vannak olyan transzzsírok, amiket szintén elő kell venni, ezenkívül a színesített üdítőszerű kutyulmányokat szintén meg kell néznünk” - mondta.