Akik Kína helyett Magyarországra jönnek

2011.10.10. 06:34

Hosszú, ínséges időszak után úgy látszik, kezd megfordulni a trend, egyre több az olyan nyugati cég, amely – otthagyva Ázsiát és Észak-Afrikát – ismét ebben a régióban keres textilipari gyártókapacitásokat - írja a hétfői Világgazdaság.

Ezt már jól mutatják az idei hazai adatok is: az első hét hónapban a textil- és ruhaipar termelési volumene 11,3 százalékkal emelkedett.

A megbízók nem véletlenül keresik a kapcsolatot az európai varrodákkal. Időközben ugyanis kiderült, hogy a hosszú szállítási idő, valamint az olajár drágulása miatti költségnövekedés, az esetleges háborús helyzet miatti szállítási késedelem erősen csökkenti a távoli országokban gyártatók versenyképességét - írja a lap.

A korábban alacsony bérei miatt vonzó Kínában egyre nőnek a munkaerő költségei, emellett az ottani munkával szemben gyakoriak a minőségi kifogások.

Az üzleti lehetőség kihasználásához a lap szerint érdemes a hazai vállalkozásoknak összefogniuk, ugyanis a megbízók általában komplex szolgáltatásokat keresnek, nemcsak a ruhák összeállítását kérik, hanem a csomagolásig a teljes folyamatra szerződnek.