Oszkár
19 °C
33 °C

Lakásunk értékének harmada elveszett

2011.10.10. 12:32 Módosítva: 2011-10-10 12:38:37

Történelmi mélypontra került a Duna House országos lakásindexe: az inflációval korrigált adat szerint harminc százalékkal ér kevesebbet az ingatlanunk, mint 2008 elején.

A cég közleménye szerint a budapesti lakásárak mutatják a legdrámaibb képet, itt augusztrusról szeptemberre 10 százalékkal is zuhantak az árak, ez alól egyedül a belváros kivétel, ahol mindössze 2 százalékos volt az esés. Ráadásul a zuhanásnak nincs vége: a cég a februárig tartó végtörlesztési időszakra 5-10 százalékos áresést prognosztizál.

Ami a megkötött üzletek mennyiségét illeti, szeptember a szezonalitásnak megfelelően kiemelkedően indult, ám a végtörlesztés hírére a hónap középső két hetében mintegy 30 százalékkal esett a tranzakciószám.

A visszaesés vélhetően azzal magyarázható, hogy azok az eladók, akik devizahitellel rendelkeznek, a szerződés lezárását a törvényre emelkedés utánra tolták. Ennek megfelelően a törvényre emelkedéssel ismét visszaélénkült a piac és várhatóan ez ki is tart még, így a cég októberre kiemelkedő tranzakciószámot vár.

A legolcsóbban és legkisebb értékben Észak-Magyarországon történtek a tranzakciók, itt az átlagos négyzetméterár 126 ezer forint volt. A dél-budai eladók örülhettek a leggyorsabban a vevőnek (84 nap), míg a legtöbbet Észak-Pesten és a Dél-Alföldön kellett várni (191 napot). Az értékesítési idő adatai különösen fontosak lehetnek a végtörlesztési időszakban, hiszen 5 hónap, vagyis körülbelül 150 nap áll rendelkezésre annak, aki ingatlaneladásból kívánja a végtörlesztést lebonyolítani.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.