Máris változtattak a végtörlesztésen

2011.10.10. 14:56
Módosította a parlament a végtörlesztésről szóló jogszabályt. A változtatások elfogadásával az is végtörleszthet a kedvezményes árfolyamokon, aki devizában törleszt, aki szakaszos folyósítású hitelt kapott, illetve, aki a kölcsönt a futamidő alatt a kedvezőbb feltételek miatt egy másik bankhoz vitte át. A lízingesek nem számíthatnak segítségre.

Fellélegezhetnek a devizahitelesek, 277 igen szavazattal, 44 tartózkodás mellett az országgyűlés megszavazta a végtörlesztést egyértelműsítő törvényjavaslatot. A végtörlesztésről szóló törvényt korábban több bank is úgy értelmezte, hogy azokra nem terjed ki a kedvezmény, akik nem devizaalapú, hanem tényleges devizahitelt vettek fel. Egy a parlament előtt lévő jogszabálymódosítás azonban őket is bevonná a kedvezményezettek közé.

A devizaalap és a devizahitel közötti különbség annyi, hogy a tényleges devizahitellel eladósodottak nem forintban fizetik a részletet, hanem devizát utalnak a banknak. Ráadásul sok bank ezektől az adósoktól is forintban kérte a törlesztést, tehát a konstrukció csak elméletben különbözött a deviza alapú hitelektől, így a megkülönböztetés valóban nem volt életszerű és indokolt – részletek itt.

A törvényre hivatkozva több pénzintézet azok végtörlesztési kérelmét is visszautasította, akik szakaszosan folyósított hitelt vettek fel, például házépítéshez. Korábban több olvasónk jelezte: bankja arra hivatkozva utasítja el végtörlesztési szándékát, hogy a szakaszosan folyósított devizahitel valamelyik részlete a rögzített árfolyam fölött lett folyósítva. A parlamenti módosító most azt mondja ki, hogy az egyes utalások súlyozott átlaga számít, így nem lehet kizárni azokat, akik így kiszámolt folyósítási árfolyama a rögzített értékek alatt van.

A parlament azokra is kiterjeszti a kedvezményt, akik már nem a hitelt eredetileg folyósító banknak tartoznak, mert a futamidő alatt refinanszírozták a hitelüket egy másik pénzintézetnél. Esetükben a végtörlesztés szempontjából nem a váltáskor megállapított, hanem az eredeti utalás árfolyama számít. A módosító szintén egyértelműsíti, hogy a végtörlesztéshez csak forintalapú hitelt lehet felvenni.

Továbbra sem kapnak segítséget azok, akik lízingelt lakásban laknak. Ezt a módosítót benyújtó Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke azzal indokolta, hogy a lízingnél a futamidő végéig a lízingcég a tulajdonos, az ingatlan csak a hitel kifizetésekor kerül a lízingelő nevére. Az MTI tudósítása szerint Rogán arra kérte a lízingesek kimaradását kifogásoló szocialistákat, hogy ha valamilyen jogi megoldással át tudják hidalni ezt a jogi problémát, akkor tegyenek erre egy javaslatot. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint 3500-4000 olyan ember van, akik devizaalapú lízinggel vásároltak lakást.

A kormány szerint a törvénymódosításnak köszönhetően, a lízingesek nélkül is 50-80 ezer ember előtt nyílik meg a lehetőség a végtörlesztésre.