Négymillióra büntették a Tescót

2011.10.10. 10:02

A dohánytermékek árának szabálytalan feltüntetése miatt négymillió forintra bírságolta a Tesco Global Zrt.-t a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége. A felügyelőség a cég budaörsi áruházában történt ellenőrzést követően indított eljárást, mert az áruházban a kasszák fölötti, zárt boxból kínált cigaretták eladási ára nem volt külön feltüntetve (csak a termékek csomagolásán elhelyezett cigaretta adójegyen) - mondta Kiss Attila, a hivatal kommunikációs vezetője.

A felügyelőség alapvetően azt kifogásolta, hogy mivel a vásárló nem foghatja meg a cigarettás dobozokat, a dohánytermékek árairól a kiszolgálás előtt nem tájékozódhat teljes körűen.

A felügyelőség megítélése szerint minden olyan értékesítés során, amikor a vásárló kizárólag azután tud tájékozódni a termék áráról, miután azt a pénztárostól elkérte, sérül a fogyasztók tájékoztatáshoz fűződő joga. A fogyasztóvédelemről szóló törvény ugyanis többek között kimondja, hogy „az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni”.

A Tesco-Global Zrt.-re 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a hatóság, valamint arra kötelezte a céget, hogy az általa üzemeltetett kereskedelmi egységekben a dohánytermékek eladási árát jól látható módon tüntesse fel.

Tarnai Richárd a nyáron rendelte el, hogy valamennyi áruházlánc megyei üzletében végezzenek fokozott ellenőrzést, miután lejárt szavatosságú árura bukkantak. Az ellenőrzés eredményeként a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága több áruházláncot is milliós nagyságrendű élelmiszerellenőrzési bírsággal sújtott.