Nyereséget vár a Raiffeisen

2011.10.10. 19:22

Az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) további jelenős tartalékképzéssel számol a magyarországi nehéz piaci környezet miatt, de ennek ellenére várhatóan nyereséges lesz az idén.

Ez a tartalékolási követelmény azon a 100 millió eurón felüli, amire szükség van a magyarországi előrehozott végtörlesztések miatt. Az osztrák bankcsoport ugyancsak az idén leírja magyarországi bankjának 3,5 millió eurós arculatértékét (goodwill) - közölte az RBI.

A bankcsoport arról is beszámolt, hogy kitettsége az euróövezet perifériális országai felé tradicionálisan alacsony. Június vége óta nincs görög és ír állampapírja, kevesebb mint 10 millió euró portugál és spanyol államadóssággal rendelkezik, Olaszország esetében 474 millió eurónyival.

A Raiffeisen bejelentésére röviddel az után került sor, hogy az osztrák Erste bankcsoport hétfőn délelőtt közölte: 700-800 milliós veszteségre számít 2011-ben, egyebek között az euróövezeti adósságválsághoz, illetve a magyarországi devizatörlesztésekhez kapcsolódó leírások miatt. Az osztrák pénzintézet közölte: adózás előtt 312 millió eurót kitevő, Magyarországgal kapcsolatos arculatérték-leírásra kényszerül, illetve 450 millió eurót különít el a tovább magyarországi kockázatok fedezetéül.