Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Egy év haladék a Vegyépszernek

2011.10.11. 12:52 Módosítva: 2011-10-11 12:55:01
A hitelezők elfogadták a Vegyépszer Hungária csődvédelmének 365 napos meghosszabbítását, adta hírül a Gazdaság.hu. Ez azt jelenti, hogy a cég egy évet kapott pénzügyi helyzetének rendezésére, ha ezt a bíróság is jóváhagyja. Erre van is esély, a Vegyépszer-jövő mégsem tűnik egyszerűnek, a csődeljárást ugyanis több feljelentés követte.

A hitelezők elfogadták a Vegyépszer Hungária csődvédelmének 365 napos meghosszabbítását, vagyis egy évet kapott a társaság, hogy rendezze helyzetét. Ha ezt a bíróság is jóváhagyja, visszatérhet a piacra a vállalat, bár vélhetően nem olyan nagyságrendű cégként, mint korábban volt, írja a Gazdaság.hu.

A Vegyépszer Hungária a tavalyi évet 9,5 milliárd forint veszteséggel zárta, kötelezettségállománya megközelíti a 30 milliárd forintot. A gazdasági hírportál felidézi: a cég beszámolója szerint a 2010-es év kedvezőtlen piaci viszonyai, a megrendült pénzügyi helyzet és az egyik legfőbb külföldi projekt ellehetetlenülése vezetett ahhoz, hogy a Vegyépszer Hungária Zrt. májusban csődeljárást kért maga ellen, bízva a lehetséges reorganizáció sikerében.

Erre új esélyt jelent, hogy Seprényi Sándor vezérigazgató tájékoztatása szerint a hitelezők megszavaztak a korábbi 180 napos után most egy 365 napos moratóriumot a csődvédelem fenntartására. A döntést azzal indokolták, hogy miután ekkora adósságállomány, és ennyi hitelező kezeléséhez idő kell. A cégnek így jövő májusig van lehetősége a pénzügyi helyzete rendezésére, ennek részeként tárgyalnak a kintlévőségekről, igyekeznek a követeléseket érvényesíteni.

Az egykori Vegyépszerből lett Nemzetközi Vegyépszerből lett Vegyépszer Hungária Zrt. májusban kért csődvédelmet, miután tavaly ősszel vidékre, a Zala megyei Szentgyörgyvölgyébe költözött, és tulajdonosát elveszítve több lépésben átalakult. Júniusban csődeljárás indult a csoport híd- és magasépítéssel foglalkozó cégénél, a Mahíd 2000 Zrt.-nél, míg az Opten cégtárának adatai szerint emellett csődvédelem alatt áll az eredeti Vegyépszer és a szintén szentgyörgyvölgyi székhelyű MAK Vagyonkezelő Kft. is.

Ha a bíróság jóváhagyja a hitelezők által elfogadott moratóriumot, akkor megpróbálnak a piacon maradni – mondta Seprényi. Terveik között szerepel, hogy újjászervezik a céget, és ismét pályázatképesek lesznek, a mostani tervek szerint egy mérnöki-fővállalkozói társasággá tudnak átalakulni. A későbbi lehetőségeket a belső problémákon túl a piac helyzete is befolyásolja majd.

Kérdéses azonban, hogy a Vegyépszer-csődeljárás rendben folyik-e majd a menedzsment és a csődbiztos által eltervezettek szerint. A vállalat által májusban, több különös cégjogi lépés – székhelyváltás és több társaságra szétválás – után kezdeményezett csőd kapcsán ugyanis több bírósági eljárás indult, és több feljelentés is érkezett a rendőrségre, egyebek mellett csalás és csődbűntett gyanúja miatt.

Az Opten Cégtárának adatai szerint például idén márciusban például per indult a cég létesítő okirata érvénytelenségének megállapításáért. Szintén idén tavasszal, előbb márciusban, majd áprilisban két végrehajtást is elrendelt a főváros IV. és XV. kerületi bírósága és egy biztosítási intézkedés is szerepel a cégnyilvántartásban. A csődeljárás egyik különlegessége, hogy a Vegyépszer vagyonfelügyelője a Cash & Limes Zrt. lett, amely vezérigazgatója az a Marjasné Endrédi Zsuzsanna, aki 2008 októberétől 2009 májusáig az eredeti Vegyépszer gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese, vagyis a cég menedzsmentjének tagja volt.

Az éves beszámoló szerint a Vegyépszer Hungária a tavalyi évet rekordméretű, 9,5 milliárd forint veszteséggel zárt, árbevétele 7,7 milliárd forint volt. A megelőző évben, 2009-ben a cég 22 milliárdos forgalom mellett 207 millió forint nyereséget ért el. Tavaly kötelezettségállománya 29,4 milliárd forintot tett ki, saját tőkéje 287 millió forint volt.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.