Magyar csődre spekulálnának

2011.10.11. 11:26

Továbbra is erősek a befektetők körében a magyar adósságok leminősítésével kapcsolatos várakozások, de ez egyelőre nem riasztja el a befektetőket a kötvények vásárlásától és nem erősödnek az államcsőddel kapcsolatos várakozások, írja a Napi Gazdaság.

Erősek ugyan a magyar államadósság besorolásának rontásával kapcsolatos várakozások a piacon, de a vélemények vegyesek, mert a magyar eszközök erősödnek, írja a Dow Jones elemzésében. A belpolitikai helyzet romlott az elmúlt hetekben és a befektetői bizalom súlyosan sérült, mondja Benoit Anne, a Société Generale feltörekvő piacokkal foglalkozó részlegének vezetője. Ennek tükrében a jóval nagyobbnak látja a leminősítés kockázatát.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az S&P szakértői jelenleg tartják helyszíni vizsgálatukat Magyarországon, akiket hamarosan követhetnek a Moody's elemzői is. A szakértők ugyanakkor megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a leminősítés bekövetkezik-e, és ha igen, akkor lesz-e lényeges hatása.

    Suppan Gergely a Takarékbank elemzője, azt mondta a Dow Jonesnek, hogy a befektetők már beárazták egy leminősítés lehetséges hatását és hozzászoktak a Magyarországon kialakult gazdasági körülményekhez. Ez abban is megmutatkozik, hogy továbbra is vásárolják a magyar államkötvényeket.

    Mindez enyhíti azokat az elmúlt időszakban megjelent félelmeket, amelyek szerint a hedge fundok elkezdhetnek arra játszani, hogy a magyar állam végső soron fizetésképtelenné válik. Nem tapasztaltam az alapok tevékenységét Magyarországon az elmúlt hetekben - mondta egy kötvénykereskedő.

    A hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar adósságok hitelbiztosítási felára (CDS) a múlt héten 571 bázispontig emelkedett, amire azonnal aggályainak adott hangot a Fitch és a Moody's, de tegnap már csak 545 bázispont volt. A hivatalos magyar adatokból kiderül, hogy a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok a minden idők csúcsát jelentő szeptemberi 4,015 ezer milliárd forintról csak 1,4 százalékkal mérséklődött október elejére.

    A Deutsche Bank sajtóközleménye megállapítja, hogy nincs jele a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlését követő eladási hullámnak.