Orbán: Megbénít a devizaadósság

2011.10.11. 10:27 Módosítva: 2011.10.11. 10:28

Határozottan vissza kell utasítanom minden megszorításokra épülő politikát. A megszorítások lényege, hogy "pénzt vesznek ki a gazdaságból, anélkül, hogy közben a gazdaság szerkezetét úgy alakítanák át, hogy a jövőben ne legyen szükség újabb és újabb megszorításokra" – fogalmazott a miniszterelnök, nem érintve azt a kérdést, hogy a kormánya által elfogadott 2012-es költségvetés éppen ilyen szemlélettel készült. Az elmúlt évek magyar gazdaságpolitikájának tragikomédiája, hogy állandó megszorításokról beszéltek, majd újabb megszorítások következtek, tette hozzá.

Az országnak ki kell törnie abból az ördögi körből, ami a lakossági devizaadósságból adódik – mondta a miniszterelnök, jelezve, hogy a gazdaságpolitika mozdulatlanságra van kényszerítve, mert egymillió háztartás van kiszolgáltatva a devizaadósság miatt.

Ha viszont "hozzányúlunk ehhez a kérdéshez, azonnal kiváltjuk a pénzpiacok idegességét" – tette hozzá. A végtörlesztéssel, sokak számára szokatlan megoldással lehet ebből az ördögi körből kitörni. Ez lesz a következő év jelentős feladata – szögezte le Orbán Viktor.

A Reuters beszámolója szerint Orbán Viktor azt is mondta, világos, hogy Görögország nem képes fizetni adósságát, az eurózóna pedig egy újabb, olyan válsággal néz szembe, mint amilyen 2008-ban a Lehman Brother összeomlása után volt. A miniszterelnök szerint az európai bankrendszert komoly támadások érik, a bankokat fel kell tőkésíteni.

Összességében Kína gazdasága lassul, az USA gazdasága nehézségekkel küzd, az európai gazdaság a stagnálás felé halad. A kormányfő szerint a magyar kormány feladata, hogy mindennek negatív hatásait mérsékelje.