Ötvenmilliós bírság a Volksbanknak a botrányos űrlapért

2011.10.11. 10:51

A pénzügyi felügyelet megtiltotta a Volksbank végtörlesztési űrlapjában a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt megsértő szövegrész alkalmazását, és ötvenmillió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kedden. A már szerződött fogyasztók végtörlesztési kérelmét a kifogásolt rész mellőzésével kell teljesíteni.

Mint arról az Index beszámolt, a formanyomtatványon az ügyfelekkel aláíratták, hogy ha az Alkotmánybíróság elkaszálja a végtörlesztésről szóló törvényt, a bank veszteségét nekik kell megfizetniük, bár azt a bank az államon is be fogja hajtani.

Az alábbi szöveg olvasható a nyomtatványon:

„Kijelentem, hogy tudomással bírok a Hpt. fenti szakaszának alkotmányossági szempontból kifogásolható voltáról és vállalom, hogy a jogszabályhely alkotmányellenességének megállapítása esetén, mely annak alkalmazhatóságát visszamenőleges hatállyal kizárja, a tartozás fenti devizanemben fennálló összegének, a végtörlesztés napján a bank által a fenti devizára vonatkozóan jegyzett eladási – lakáscélú hitel esetén közép – árfolyam, és a Hpt. alapján kötelezően alkalmazott árfolyam különbségével megszorzott összegét forint devizanemben a banknak haladéktalanul megfizetem. Tudomással bírok továbbá arról, hogy a fentiek nem érintik a Banknak azt a jogát, hogy a jogalkotással okozott kárként jelentkező fenti különbözet megtérítését a Bank a Magyar Állammal szemben közvetlenül érvényesítse, továbbá kötelezettséget vállalok, hogy egy ilyen esetleges eljárásban a Bankkal teljes körűen együttműködök a kártérítés érvényesítése céljából."

A figyelmeztetés nyilvánvalóan alkalmas arra, hogy az ügyfeleket elriassza a végtörlesztés igénybevételétől, miközben jogi szempontból is aggályos. Egyfelől a bank a polgári jog általános szabályai szerint nem követelheti ugyanazt a kárát kétszeresen. Másrészt a hasonló esetekben – amikor egy utóbb jogellenesnek minősülő törvény okoz kárt – az állam a bírói gyakorlatban kártérítésre kötelezett. Azt egyébként, hogy a végtörlesztés, a polgári szerződésekbe való durva állami beavatkozás elbukik az Alkotmánybíróság, de legalább az Európai Bíróság előtt, a kormány szakértői is szinte biztosra veszik.

A PSZÁF szerint a pénzügyi szervezet agresszív kereskedelmi gyakorlatot is megvalósított, hiszen nyilatkozata alkalmas az alkotmányjogi kérdésekben nem jártas fogyasztókban elrettentő pszichés hatás kiváltására, bizonytalanság és zavar keltésére is. "A fogyasztók nincsenek abban a helyzetben, hogy megkérdőjelezzék, megítéljék a pénzügyi szervezetnek a hitelintézeti törvény alkotmányellenességére vonatkozó véleményét, érveit, ezek jogi megalapozottságát vagy megalapozatlanságát" – vélte a felügyelet.

Az Index múlt héten felkereste a Volksbankot, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy hány ügyfelükkel írtatták alá az űrlapot, és mekkora hiteleseik között a devziások aránya, választ azonban nem kaptunk. A bank ugyanakkor közölte – már akkor, amikor még csak elindult a pénzügyi felügyelet vizsgálata –, hogy tudomásul vették a PSZÁF döntését. A bank 2011. október 3-án a PSZÁF-hez benyújtotta a nyilatkozat új szövegét, amely a kifogásolt szövegrészeket már nem tartalmazza. A korábbi szöveggel eddig aláírt szerződések esetében pedig ügyfelei számára lehetővé teszi, hogy azokat az új szöveggel írhassák alá, közölték.